Sport

2017.06.21. 18:15

Szobrot emeltek a 80 esztendeje született Németh Pál emlékére

A kilencedik Németh Pál-emléknapon felavatták a legendás mesteredző, a Dobópápa mellszobrát a Sugár úti Atlétikai Centrumban.

Horváth Erika

Egy jó barát, Nagy János adta meg az ünnepi alkalom alaphangját - pontosan tudta, hogy a Bánk bánból a Hazám, hazám című áriával biztosan nagy örömet szerzett volna a születésnaposnak. Németh Pál 1937. június 20-án született, kedden lett volna 80 esztendős. Szerdán - ahogy a 2009-ben bekövetkezett halála óta minden év júniusában - sokan gyűltek össze a Sugár úti dobócentrumban, hogy emlékezzenek a mesteredzőre, aki megalapította, felépítette és világhírűvé tette a szombathelyi dobóiskolát. Életműve örök érvényű - ezt hangsúlyozták beszédükben az ünnepi szónokok, dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, valamint Horváth Vilmos, a Dobó SE elnöke is. Őrizni kell szellemét, hiszen ő már életében munkájával, erkölcsi tartásával fogalommá, példaképpé vált, kiérdemelte a közösség tiszteletét, megbecsülését.

A családtagok leplezték le Németh Pál mellszobrát. Jobbról a dobóiskolát továbbvivő testvérpár, Németh Zsolt és Németh László. Balról a mesteredző harmadik fia, Csaba, takarásban pedig a testvére, Németh László
Fotó: Unger Tamás

Németh Pál nevét kapta a szombathelyi dobóakadémia, díjakat neveztek el róla, már utca és kollégium is viseli a nevét Szombathelyen. Most elkészült az élethű szobor - hogyan is hiányozhatna Pali bácsi a második otthonából, a dobópályáról? A fiatal körmendi képzőművész, Kékesi Gábor készítette el a bronz mellszobrot, amely egy dobókörben egy márvány talapzaton áll - és természetesen a (fő) dobókör irányába tekint. Most már nemcsak az égből, hanem innen is vigyázva a dobóatléták és utódai, a dobóiskolát továbbvivő két fia, Németh Zsolt és Németh László édesapjukhoz méltó, kiváló munkáját.

 

Az ünnepi pillanatok koszorúzással zárultak, elhelyezte a megemlékezés virágait többek között a mesteredző két legeredményesebb tanítványa, Gécsek Tibor és Pars Krisztián is.

Ezúttal sem maradt el a Németh Pál-emléknapokon hagyományos páros kalapácsvető-verseny. Most nyolc olyan vegyes páros indult, amely az edzőpáros kompenzációs számításainak révén szoros versenyt vívhat. A Dobó SE duója, Gyurátz Réka és Horváth Bálint nyert. Nagyot nyomott a latba a 21 éves Réka eredménye - életében először jutott 71 méter fölé, 71,27 méternél landolt a 4 kilós kalapácsa, ezzel teljesítette az augusztusi, Londonban rendezendő felnőtt vb szintjét. A szintén vb-szintes Halász Bence 74,23 métert dobott.

Gyurátz Réka és Horváth Bálint nyerte a páros kalapácsvető-versenyt, Réka 71,27 méteres egyéni csúcsot, vb-szintet ért el

Végeredmény: 1. Horváth Bálint (7,26 kg) 64,69, Gyurátz Réka (4 kg) 71,27 (Dobó SE) 137,96, 2. Katavics Balázs 70,93 (4 kg), Nikola Lomnicka (4 kg) 66,26 (Dobó SE, szlovák) 135,19, 3. Fábián Zoltán 64,80 (7,26), Németh Zsanett 66,78 (3 kg) (Haladás, Dobó SE) 133,58.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!