Sport

2015.06.20. 13:10

Főszerkesztő, diszkós, televíziós (sport)riporter, operatőr, műsorközlő, klubsajtós is egyben

Három éve, 2012-ben jelent meg a körmendi kosárlabdázás ötven évét felidéző könyv Csakazértis lett! címmel. Három és fél évtizede engem is megfertőzött, és azóta is betegen tart, történjen bármi, jöjjenek rossz, vagy jó idők vallja benne a szerző, Németh Zsolt. Johnny nemcsak a csapat egyik leghűségesebb szurkolója; civil munkái során megszerzett tudásával, tapasztalataival hosszú ideje szolgálja a piros-feketéket.

Horváth Erika

- A hőskorról, az NB II-ről, a Gangóról, nincsenek saját emlékeim, hiszen 1967-ben születtem. Nekem ott kezdődött a körmendi kosárlabda 8-9 évesen -, amikor Németh Csicsa , akivel egy udvarban laktunk, kézenfogott, és elvitt egy NB I-es meccsre. Utána már mindig ott akartam lenni - idézte fel az első nagy találkozást Németh Zsolt. Először csak gyereknéző voltam, aztán sokáig szurkoló a szolidabb fajtából, a régi B középtől egy kicsit jobbra a sarokban volt a törzshelyünk.

Azt, hogy egyszercsak a csapatnál úgymond bennfentessé válhatott, a diszkózásnak is köszönheti.

- Általános iskolás koromban kezdtem, régi bakelitlemezekkel csináltunk osztálybulit. Amikor bekerültem Szombathelyre, a Savariába, kollégiumi bulikkal folytattuk. Volt egy ismerősöm, aki Körmendre járt diszkózni, mellette kezdtem el vendéglátóhelyen is. Katonaság után két évig főállású diszkós voltam a Zenésben. Aztán abbahagytam, de néhány hónap múlva megkerestek a Bástyából. Azóta is csinálom, 23 éve minden hétvégén. Minden korosztály jön, 16-tól a 77 évesig, igyekszem a zenével is megfelelni ennek. Büszke vagyok arra, hogy mindig, minden vizsgám sikeres volt. Az ideiglenes működési engedély megszerzése után elsőre megkaptam a B kategóriát. Így hivatásos előadóművészi bizonyítvánnyal rendelkezem. A '90-es évek közepén Györkös Imre volt a csapat technikai vezetője. Segítséget keresett a zsűriasztal mellé a bemutatáshoz, a hangulatcsináláshoz. A bátyám ajánlott neki: itt van az öcsém, diszkózik, vannak zenéi, és lehet, hogy még beszélni is tud. Így lettem a csapat mellett zenegép, meg műsorközlő.

Németh Zsolt, Johnny a klub ötvenéves évfordulójára készített könnyvvel. Csakazértis lett!

Aztán ennél jóval több is. A médiában megszerzett tudását, tapasztalatait is a kosárcsapat szolgálatába állította.

- A '90-es évek elején Wolf Ferivel kezdtük a körmendi városi televíziót. Kéthetente volt egy-egy adás egy videomagnót rádugtunk a hétemeletes szemétledobójában lévő RCL-aljzatra. Se fejállomás, se stúdió, Ferinek volt kamerája, nekem hang-, Ágel Ervinnek valami videotechnikája. Ő volt a vágó, Feri az operatőr, én meg a szerkesztőriporter. Tizennégy éve már, hogy a körmendi tévé főszerkesztője vagyok. Közben az akkor a Vas Népénél dolgozó Fodor Sándor beajánlott a szombathelyi városi tévénél, hogy tudunk összefoglalókat adni a körmendi meccsekről. Egy idő után lentről felkerültem a kameraállásra, és már én közvetítettem. Így lettem sportriporter. Elmentem a Komlósi Oktatási Stúdióba is, ahol tanultam azoktól is tanulhattam többek között Suba Katától, Hajdú B. Istvántól, Faragó Richárdtól -, akik a legjobbak ebben a műfajban. A körmendi klub miatt még a PR-szakot is kiválasztottam.

Németh Zsolt jelenleg a körmendi kosárklub sajtósa is. Kiadványokat, marketinganyagokat készít, az MTE TV égisze alatt pedig, önzetlen támogatók segítségével, a városi tévés kollégákkal online-tudósításokkal örvendeztetik a körmendi szurkolókat.

- Egyszer csak egybefonódott a szurkolói, diszkós és sportriporteri szerepkör. Akadnak érdekes helyzetek. Például elmegyek forgatni egy szurkolói ankétra. De klubsajtósként én köszöntöm a vendégeket aztán beállok a kamera mögé. A lényeg, hogy mindig igyekszem segíteni abban, hogy a körmendi kosárlabda előbbrejusson.

Németh Zsolt a mögöttünk hagyott évtizedekben több száz játékost ismerhetett meg közelről is, sok száz mérkőzésen működött közre, illetve volt krónikása. A legemlékezetesebbekről kérdezem.

- Szurkolóként az első, a '87-es bajnoki cím. Nagyon nagy élmény volt az első kupagyőzelem is. És a 2007-es elődöntőben a Falco elleni ötödik meccs, amikor már szinte a komplett kezdőcsapat kidőlt, mégis sikerült nyerni és szinte levegőt sem véve sorolja tovább a csodálatos, vagy éppen negatív történeteket. Az edzők közül mindenki kedves, aki körmendi volt, de például Földi Sanyit is nagyon szerettem. Játékosok? Ez is hálátlan feladat, mert mindenkit nem tudok felsorolni. Fodor Geri az egyik nagy kedvencem, Németh Isti zseniális kosaras volt, Zsebe Feri a gyerekkorom ideálja, Putesz játékosként és szakemberként is A légiósok közül Harry Bell, Edmonson sokakból lett körmendi, aki nem itt született és csak sorolja, sorolja.

De ehhez egy egész oldal sem lenne elég. Úgyhogy ezt most hagyjuk. De a Csakazértis lett! -ben ami éppen az emlékidézés miatt született érdemes elmerülni. A személyes élményei szemléletes leírásával és a körmendi kosárlabdasport meghatározó személyiségeivel készült interjúival nem csak a piros-fekete szíveket melengeti.

- Vajon a mostani Körmend jó vagy rossz időket él?

- Voltak sokkal rosszabb idők. Most a feltételek nagyon jók, úgy tűnik, stabil a háttér ahhoz, hogy a csapat tudjon készülni, játszani. Hogy most merre indul tovább, sok múlik azon, hogy milyen játékoskeretet sikerül összerakni, milyen lesz a klubon belül a hangulat, meg lesz-e újra az a kohézió, az az összhang is, ami az eredményességhez kell.

Németh Zsolt nem csak sportriporterként dolgozik a médiában. Szinte nincs olyan országos televíziós csatorna, amely számára ne készített volna anyagot. Már nemcsak szerkesztőként, hanem operatőrként is tevékenykedik. Élő bejelentkezések és műsorvezetések is részei a munkájának. A szombathelyi városi tévé után a regionális stúdióhoz került, majd a Duna TV önálló tudósítója lett. De Zalaegerszegen is volt felelős szerkesztő. Rádiózott is több helyen a zene és a sport bűvöletében. Az írott sajtó sem maradt ki a repertoárból; az egykor WestelPress, majd MobilPress és hosszú évekig a Nemzeti Sport tudósítója volt. Lapunké, a Vas Népéé pedig jelenleg is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!