Sport

2017.04.20. 19:35

Tábla őrzi Kajdi János emlékét Szombathelyen

Szombathely - A 25 évvel ezelőtt elhunyt olimpiai ezüstérmes ökölvívó, Kajdi János szülőházánál nemrégiben emléktáblát avattak.

Huszonöt évvel ezelőtt veszítette életét Kajdi János olimpiai ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok ökölvívó. Ebből az alkalomból, az egykori kiváló sportoló tiszteletére emléktáblát állított a Halmay Zoltán Hagyományőrző Egyesület. Az avatóbeszédet dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja mondta, majd a hagyomány-őrzők elnöke, Horváth Vilmos méltatta az egykori szombathelyi sportoló pályafutását. Aztán a családtagokkal, többek között Kajdi János lányával, testvéreivel, valamint Gedó György olimpiai bajnokkal, Botos András olimpiai bronz-érmessel és a sportág helyi képviselőivel együtt leleplezték az emléktáblát, amely Jenei Ferenc munkája.

Vezetők, rokonok, egykori sporttársak együtt leplezték le a táblát Fotó: Nagy Jácint

Kajdi János 1939. december 30-án Szombathelyen született, a Szalézi téren nőtt fel. A focilabdával is kiválóan bánt, ő mégis a bokszot választotta. 1950-ben a Szombathelyi Dózsában kezdődött ökölvívó pályafutása, majd Komáromban, Sztálinvárosban, 1960-tól pedig a Budapesti Honvédban folytatódott. 1961-től 1972-ig 60 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Kilencszeres magyar bajnok. Három olimpián (1964, 1968, 1972) vett részt, Münchenben lett ezüstérmes - a döntőben törött bordával állt ki. Négy Eb-érme közül kettő (1963, 1971) arany. 1975-től 1983-ig a magyar ökölvívó-válogatott edzője volt, Papp László segítője volt.

Kajdi János 1992. március végén súlyos autóbalesetet szenvedett. Az orvosok két hétig küzdöttek az életéért, de nem tudták megmenteni. Április 10-én minden idők egyik legtechnikásabb magyar ökölvívója életének 53. évében elhunyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!