Sport

2016.11.30. 20:15

Tanulni mehettek - Barta Márton is indul a rövidpályás vb-n

Szombathely - Szerda reggel kelt útra a magyar úszóválogatott a rövidpályás világbajnokságra. A küldöttség tagja Barta Márton, a Szombathelyi Vízmű SC ifjúsági Eb-ezüstérmese és edzője, Budavári István is.

Horváth Erika

December 6-11. között a kanadai Windsorban rendezik meg az idei felnőtt rövidpályás úszó-világbajnokságot. A 15 fős magyar csapatot tíz férfi és öt női úszó alkotja - élükön a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkával. A rutinos versenyzők között azonban akad újonc is. Az idén két ifi Eb-ezüstöt is begyűjtő szombathelyi Barta Márton óriási lehetőséget kapott - klubedzőjével, Budavári Istvánnal együtt belekóstolhatnak a nagy világverseny hangulatába, lebonyolítási rendjébe, és nem utolsósorban gyakorolhatják az akklimatizálódást.

Marci normál medencében, 200 és 400 m vegyesen lett ifi Eb-ezüstös a nyáron. Windsorban 100 és 200 m vegyesen indulhat és még egy váltóban is.

Szerda hajnalban, az elutazás előtt a Liszt Ferenc repülőtéren a válogatott újonca, Barta Márton és edzője, Budavári István Fotó: Vízmű SC

- Óriási lehetőséget kaptunk - szögezte le elutazásuk előtt Budavári István. - 2017 augusztusában az Egyesült Államok-beli Indianapolisban rendezik az ifjúsági világbajnokságot. Mivel Marci korosztályában két fő számában is harmadik a világranglistán, a szövetségi kapitány úgy döntött, hogy kipróbálhatjuk, milyen egy nagy világversenyen. Kanadában is hasonló az időeltolódás, mint Indianapolisban lesz, így az akklimatizálódásban is tapasztalatokat szerezhetünk, illetve a felnőtt mezőnyben még nagyobb lehet a stresszhelyzet, mint majd jövőre. Nem volt egyszerű a felkészülésünk, hiszen az uszoda felújítása miatt Bükre, Celldömölkre és Sárvárra is jártunk edzeni, de a Magyar Úszó Szövetség jóvoltából két edzőtáborban is részt vehetett Marci. Egyre jobb lett a formája, szerintem nem fog szégyent vallani.

- Meglepetésként ért ez a lehetőség, hiszen nem voltam a vb-szint közelében, de a nemzetközi eredményeim miatt bizalmat kaptam. Nem volt könnyű az elmúlt időszak, ingáztunk, és naponta csak egyet tudtam edzeni. Sokat segített a két edzőtáborozási lehetőség - az egyesülettel Celldömölkön, illetve Hódmezővásárhelyen az érdiekkel, ahol az ifi vb-ezüstérmes Sós Dániellel együtt készülhettem - mondta Barta Marci. - A rövidpályás ob nem sikerült jól, ahogy szerettem volna, de az utóbbi két-három hétben sokat gyorsultam. A 25 méteres medence nem igazán az én világom, annyira nem jók a fordulóim, de legalább egyéni csúcsokkal szeretném meghálálni a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!