Sport

2016.07.20. 18:51

Tini éremgyűjtő - ifj. Brancsek János, a Répcelak új játékosa

Répcelak - Még csak 20 éves, de már tíz korosztályos világversenyes érme van - ifj. Brancsek János, a Répcelaki SE tekecsapatának új játékosa.

Horváth Erika

A 2016/2017-es - nagyon ütős - szezonra készülődő Répcelaki SE tekecsapatából eddig sem hiányoztak olyan játékosok, akik világversenyeken válogatottként is állhattak dobogón. A kisváros együttesének tagja már évek óta Ritter Tamás és Vörös Milán, akik 2012-ben párosban együtt lettek ifjúsági világbajnokok. Ifj. Móricz Zoltán a 2014-es U23-as vb-ről hozott két ezüstöt. A mögöttünk hagyott idényben már a répcelakiakat segítette a kétszeres felnőtt csapatvilágbajnok Zapletán Zsombor. A nyári szünetben további három játékossal erősített a Kiss Zsolt vezette csapat. Az ötszörös világbajnok Kakuk Leventét és a Vasasszonyfa együtteséből az U23-as vb-re kijutott és ott tandemben bronzérmet szerzett Molnár Pált már bemutattuk. Most párostársa, ifj. Brancsek János következik - akinek nemcsak ez az egy, hanem már tíz világversenyes érme van. Pedig még csak 20 esztendős. És ez kifejezetten tini kor a tekéseknél, hiszen 23 éves korukban fejezik be a korosztályos versenyeket. Ifj. Brancsek János 14 éves kora óta van benne a korosztályos nemzetközi vérkeringésben; hét világversenyen indulhatott, ebből haton dobogóra is állhatott - összesen tízszer. Ő a magyar tekesport egyik legnagyobb ígérete.

- Nagyon korán, már négyévesen megismerkedtem a tekével. Apu révén, aki még most is játszik. Tízévesen lettem igazolt játékos Győrben. Tizennégy voltam, amikor megnyertem az U14-es korosztály világkupáját.

Az idei novigradi U23-as vb dobogóján balról ifj. Brancsek János, jobbról Molnár Pál. A két fiú a következő szezont már egy csapatban, a Répcelaki SE szuperligás gárdájánál kezdi. Fotó: Tóth Lajos

Az első érmet aztán még kilenc követte. Ugyanazon a vk-n még egy bronz is vegyes párosban. 2013-ban az U18-as vb-n csapatban ezüst, egyéni összetettben bronz jött össze. 2014-ben az U18-osok között vegyes párosban aranyos lett, a rögvest ezután következő U23-as vb-n csapatezüst, egyéni és egyéni összetett bronz volt a termés. Tavaly ő képviselhette Magyarországot az U23-asok egyéni világkupáján, amit egy bronzzal hálált meg. És jött az idei év, egy újabb ifi vb és Molnár Pállal a tandem bronz.

- Persze, lehetett volna fényesebb is ez a sorozat, de azt hiszem nem lehetek elégedetlen - mondta a győri fiú, aki mondhatni, visszatért Répcelakra, hiszen a 2010/2011-es szezonban itt volt igazolt játékos. - Győr után három év Mosonmagyaróvár következett, aztán Répcelak apuval együtt. Ő a felnőtt, én az ificsapatban játszottam.

Aztán visszatért Győrbe, ahol már a felnőttek között számítottak rá. Az utolsó két szezont pedig az osztrák szuperligás KSV Wien csapatában töltötte.

- Fiatal volt ez a gárda, volt osztrák és szlovák válogatott csapattársam is, nyertünk bronzérmet és voltunk negyedikek is, szerepeltünk az NBC Kupában. Ott, Bécsben léptem túl egy bűvös határt, egyszer 701 fát is ütöttem. A fejlődésem érdekében fogadtam el a répcelakiak invitálását - tért át a továbblépés okára a civilben Győrben tanuló, a gépgyártás-technológiai mellé most újabb technikusi végzettségre hajtó játékos. - És az sem mellékes, hogy olyan emberekkel - Kakuk Leventével, Zapletán Zsomborral - lehetek egy csapatban, akik már sokat letettek az asztalra, akiktől lehet tanulni. Úgy egyeztünk meg Kiss Zsolttal, hogy heti kétszer edzeni is jövök Répcelakra. Az utóbbi két évben egyedül készültem, így nem tudtam kijavítani a hibáimat. Van feladat bőven: Szuperliga, NBC Kupa, utóbbiban is dobogós helyen kell zárni, hogy a Bajnok Ligájában is indulhassunk. Ezenkívül szeretnék ismét kijutni az U23-as világkupára, illetve mindenképpen bekerülni a felnőtt csapat-vb-re készülő válogatott bő keretébe. És ha utazhatnék is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!