Sport

2014.09.28. 18:55

Történelmi futó ob

Szombathely - Magyarország első 10 kilométeres utcai országos bajnokságát a nőknél a szombathelyi Kálovics Anikó, a férfiaknál a békéscsabai Gregor László nyerte.

Horváth Erika

Abszolút jó hangulat és derű jellemezte Magyarország első 10 kilométeres utcai országos bajnokságát, illetve az ahhoz kapcsolódó amatőr futófesztivált. Derű az égbolton és az utcán, a résztvevők és kísérőik, illetve a közönség között.

A Magyar Atlétikai Szövetség hivatalos rendezvényének 46 férfi és 26 női versenyző vágott neki. A történelmi ob győztese a férfiaknál a még utánpótláskorú (U23) Gregor László lett, aki a 10 000 méteres pályabajnokság után idén második felnőtt bajnoki címét szerezte meg az erős mezőnyben. A nőknél sérülés miatt nem tudott elindulni Kálovics Anikó legnagyobb riválisa, Erdélyi Zsófia. A szombathelyi de kaposvári színekben induló 39 esztendős futónő rajt-cél győzelmet aratott, nagy fölénnyel utasította maga mögé ellenfeleit.

- Biztosan nagyobb meccs lett volna, ha Zsófi is indul. Eleinte vacilláltam, hogy a együtt fussak-e a többiekkel, de inkább a saját tempómat választottam - mondta a célban Kálovics Anikó, aki másfél évtizede meghatáró alakja a magyar hosszútávfutásnak. Jó volt a pálya, minden, ezer köszönet Kívés Istvánnak, hogy idehozta és megszervezte ezt a versenyt. Különösen nagy öröm, hogy én lehetek az első 10 km-es magyar bajnok, hiszen az utcai versenyek az én igazi világom.

Bármennyire is jól sikerült az ob, az igazán nagy hangulatot az amatőr futók fesztiválja teremtette meg. Főként, mert nemcsak egyénileg, hanem 4x2,5 kilométeres váltóban is lehetett teljesíteni a 10 km-t (közel 300-an futottak) ettől lett igazán nagyszabású, mégis családias fílingje a rendezvénynek. Ha közösségi esemény Szombathelyen, hogyan is hiányozhatnának a Weöres Sándor Színház képviselői Fekete Linda, Horváth Ákos, Sodró Eliza és Balogh János alkotta a színészek kvartettjét. A zenészekét ketten, a Kiss Barna Kiss-Vincze Eszter házaspár képviselte, a szombathelyi szimfonikusok kürt- és fuvolaművésze két-két kört is bevállalt. Nem lehet szombathelyi futóverseny az amatőr futásért évtizedek óta munkálkodó Söjtöry Elvira, nélkül és ahogy szokta, a családtagjait is rajthoz állította. Nem hiányoztak a politikusok sem. Az MSZP-t az egyre rutinosabb futóvá váló Czeglédy Csaba képviselte, váltóban szerepelt a Fidesz képviselőjelöltje, Koczka Tibor, a Pro Savaria viszont egy teljes csapatot állított ki jelöltjeiből Kozma Katalin, Kovács Zsolt, Molnár Miklós alpolgármester és Tájmel Tamás úgy gondolta, ha vitatkozni nincs kivel, akkor inkább futnak Szombathelyért.

A SZoESE az egyetem környezetében megrendezett futófesztiválján összesen 437-en versenyeztek, a gördülékeny lebonyolításban 120 rendező segített. Az amatőr verseny és a Csótópótló futás eredményeire visszatérünk.

10 km-es ob. Férfi. Abszolút: 1. Gregor László (Buda-Cash Békéscsaba) 29:35 perc, 2. Kovács Tamás (VEDAC) 29:41, 3. Minczér Albert (VEDAC) 29:51, ... 5. Koszár Zsolt (Synergy Fitness Szentgotthárd) 30:09, ... 13. Horváth György (SZoESE) 32:11. Junior (U20): 3. Kovács Attila (SZoESE) 32:39. Csapat: 2. SZoESE (Kovács Attila, Nemes Gergő, Németh Áron, Horváth Gergely). U23: 5. Nagy Patrik (SZoESE) 35:57.

Női, abszolút: 1. Kálovics Anikó (Kaposvári AC) 34:20, 2. Perity Gabriella (MAC) 34:29, 3. Gyürkés Viktória (Ikarus) 35:02. Csapat: 3. SZoESE (Varga Dorottya, Varga Alexandra, Farkas Dóra). U23: 4. Varga Dorottya (SZoESE) 41:20.

Váltó. Ifjúsági férfi: 2. SZoESE (Petrovics Alex, Joó Ádám, Németh Dániel, Koch Domonkos), 3. BHSE. Ifjúsági női:: 2. SZoESE (Purgai Barbara, Borsfai Dzsenifer, Somogyi Anett, Molnár Zita).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!