Sport

2017.03.11. 18:09

Történelmi tett a Camp Nouban

Érzelmek palettája! Szemünk láttára írt sporttörténelem! Hősök! Legendák vagytok! Ezekkel és hasonló címekkel jelentek meg teljesen jogosan világszerte a sportlapok a hétközi Barcelona-PSG Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő (6:1) után.

Bodor Ferenc

Csodával felérő spanyol továbbjutás van e megfogalmazások mögött. Csak nagyon kevesen hittek abban, hogy a párizsi 4:0-s első találkozó után nem a búcsú, hanem az előrelépés vár Messiékre.

Jómagam még a „leánykori” nevén, a Bajnokcsapatok Európa Kupája 1956-ban induló meccsein lettem rabja ennek a sorozatnak. Hiszen az első öt döntőt nyerő Real Madrid egyik nagy erőssége az Aranycsapat akkor már Spanyolországban futballozó csapatkapitánya, Puskás Ferenc volt.

A legemlékezetesebb talán az 1960-as finálé, amelyet a spanyol elitklub 7:3-ra nyert az Eintracht Frankfurt ellen. Erről már a nagy edzőlegenda, Alex Fergusson is többször szót ejtett. Azt hangsúlyozta, hogy sem előtte, sem utána nem volt olyan európai futballdöntő, amelyen egy játékos négy gólt rúgott volna. Ez a játékos pedig Puskás Ferenc volt.

A következő két finálénak is voltak magyar résztvevői. 1961-ben a Benfica 3:2-re verte a Barcelonát, a katalán csapat góljait Kocsis és Czibor szerezte. A portugál bajnok edzője pedig Guttmann Béla volt. Ő irányította a lisszaboni csapatot a következő évi döntőben is, akkor a másik spanyol együttes, a Real volt az ellenfél. Szünetben a spanyolok vezettek 3:2-re, mindhárom gólt Puskás szerezte.

Az öltözőbe tartva Öcsi elhárított minden ünnepelni akaró szurkolót, mintha érezte volna, nincs még vége. Jól érezte, hiszen a döntőt az Eusebio által vezérelt Benfica nyerte 5:3-ra. Guttmann edző fizetésemelést kért, amit nem kapott meg. Távozva odavágta: maguk száz évig nem nyernek európai kupadöntőt. Az átok azóta is tart.

Nos, az írás elején említett Barcelona-PSG nyolcaddöntő-visszavágó számomra a hatvanas évek nagy élményeit idézte. De ekkora csodára, négygólos előny ledolgozására még soha nem volt képes csapat. Igaz, ebben nagy szerepe volt a német játékvezetőnek, aki jó ideig biztosan nem kap hasonló feladatot. A brazil Neymar egyik hőse volt ugyan a mérkőzésnek, de a bírónak korábban már ki kellett volna állítania. És a spanyoloknak megadott 11-eseken azóta is tart a vita.

Egyébként a múlt héten még a Napoli-Real Madrid (1:3), az Arsenal-Bayern (1:5) és a Dortmund-Benfica (4:0) találkozókon gyönyörködhettünk a labdarúgás szépségeiben. A négy meccsen, a helyszínen 276 ezer(!) néző örülhetett a 18(!) találatnak. Mi meg az itthoni, időnként túlzottan agyondédelgetett bajnokságunkban fél áron és ingyen csalogatjuk a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!