Sport

2017.05.26. 16:55

Meglátogatták az Aranycsapat jobbszélsőjét a vasi hagyományőrzők

BUDAPEST - Csepeli otthonában köszöntötték 88. születésnapján Tóth II. Józsefet, az Aranycsapat merseváti születésű jobbszélsőjét az olimpiai hagyományőrzők.

Gál László

Május 16-án ünnepelte 88. születésnapját Tóth II. József, az Aranycsapat egyetlen élő játékosa, aki tagja volt a világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar válogatottnak. Ebből az alkalomból a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület népes küldöttsége csepeli otthonában kereste fel a Vas megyei Merseváton született egykori klasszis labdarúgót. Gál László, az egyesület alelnöke, aki Az Aranycsapat elfeledett legendái címmel könyvet is írt Tóth II. Józsefről és Várhidi Pálról, köszöntő beszédében kiemelte, hogy nemcsak az "évszázad mérkőzésén" pályára lépett tizenegy játékos alkotta az Aranycsapatot, hanem szerepelt még abban a világverő válogatottban több kivételes képességű labdarúgó is. Ilyen volt Tóth II. József is, aki az Anglia elleni 7-1-es mérkőzésen gólt is szerzett, majd első számú jobbszélsője volt a "mágikus" magyar válogatottnak a svájci világbajnokságon, ahol csak súlyos sérülése miatt nem lépett pályára a vb-döntőben.

Tóth II. József Fotó: Gál László

A számos ajándék között volt egy Haladás-mez is, melyet Halmosi Zoltán, a szombathelyi klub 11-szeres válogatott labdarúgója adott át az ünnepeltnek, aki már nem tudja elhagyni a lakását. Mersevát képviseletében Beleznay László, a Vas Megyei Közgyűlés egykori alelnöke - akinek szintén szívügye Tóth II. József e-lőtti tisztelgés - köszöntötte a falu leghíresebb szülöttét. Józsi bácsi felesége két hónapja elhunyt, emiatt visszafogott volt az ünneplés, de azért felcsendült a Boldog születésnapot című dal és néhány igazi vasi magyar nóta is. A meghatódott futball-legenda szemében megcsillant egy-egy könnycsepp is. A kis ünnepség végén Tóth II. József még számos merseváti történetet idézett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!