Sport

2017.02.06. 20:02

U23-as birkózó-ob csalódásokkal - Ligeti Richárd ezüst-, Wittmann bronzérmes

Szigetszentmiklós - Március 28. és április 2. között Szombathelyen rendezik meg az idei U23-as birkózó-Európa-bajnokságot. A Haladás VSE versenyzői számára balszerencsésen alakult a korosztályos ob - jelen állás szerint az Eb-nek nem lesz szombathelyi résztvevője.

Horvát Erika

Az U23-as szombathelyi Eb-re a Magyar Birkózó Szövetség szakvezetői minden szakág számára egyetlen válogatóversenyt írtak ki, a korosztály országos bajnokságát. Szombaton Szigetszentmiklóson rendezték a szabadfogásúak ob-jét, ahol a Haladás VSE-ből heten léptek szőnyegre. Veréb István tanítványai közül ketten, Ligeti Richárd és Wittmann Kristóf nem titkoltan azzal a céllal, hogy bajnoki címet szerezzenek, és azzal kiharcolják az Eb-csapatba kerülést. Fortuna nem fogta a szombathelyi fiúk kezét; bár egyikük sem jött haza érem nélkül, a legfényesebbikből nem hoztak haza.

A 74 kg-ban Ligeti Richárd a ceglédi Mohella, az oroszlányi Szél, majd klubtársa, Kovács Richárd legyőzésével bejutott a döntőbe, ott azonban 1-1-es végeredmény után alulmaradt a csepeli Lukács Botonddal szemben.

- Elég nehéz megemészteni a velem történteket - mondta a még hétfői 23. születésnapján is nagyon csalódott, halmozottan balszerencsés ezüstérmes. - Becsülettel felkészültem, jó formában voltam, de az ob előtt egy héttel egy edzés után feltelt a bal térdem vérrel. Azóta sem derült ki, hogy miért, de kezelték, injekciókat kaptam, pihentettem. Mondanom sem kell, milyen nehéz volt hat kilótól megszabadulnom futás nélkül, csak az étel és ital visszafogásával. Sokat gyengültem, de így sem lett volna baj.

Gyakorlás közben balról Wittmann Kristóf, jobbról Ligeti Richárd - nem sikerült az egyetlen válogató verseny, elúszni látszik az Eb Fotó: Szendi Péter

A második meccsemen utolsó akcióként egy nagy ívű dobást hajtottam végre, és amikor leértünk a szőnyegre, a mellkasomban megroppant valami. Nagyon nagy kínok árán, fájdalomcsillapítókkal, jegelés után tudtam csak folytatni a versenyt. A döntőben az a csepeli Lukács volt az ellenfelem, aki ellen tavaly úgy vették el győzelmemet, hogy egy másodperccel a mérkőzés vége előtt intettek meg. Most még ilyen állapotban is végig én támadtam, mentem előre, mégis engem intettek meg. Lábra menve egy akcióponttal egyenlítettem, de az intés nagyobb értékű, így ő győzött úgy, hogy egész meccsen egy lépést sem ment előre. Hihetelenül peches vagyok. Nem elég a térd- és bordasérülés? Vérlázító, hogy megint elvették tőlem az aranyat.

A tavaly a juniorok (U20) között világbajnoki bronzérmet, Eb-ötödik, valamint az egyetemi vb-n egy hetedik helyezést szerző Wittmann Kristófnak sem sikerült az ob, bronzéremmel zárt a 97 kilós súlycsoportban. Az érdi Pataki elleni selejtezőmeccsén túljutva az elődöntőben a kőbányai Juhász Balázs volt az ellenfele, akivel eddig négyszer találkozott, és 2-2-re állt kettejük párharca. Most már Juhász vezet, hiszen ő nyert 9-6-ra, és az aranyat is elvitte Kristóf elől. Az sem nyújthat elég vigaszt, megnyerte a vi-
gaszági (Bagó, Dunaferr), majd a bronzmeccsét (Juhász P., Kőbánya) is.

- Csalódás volt számomra ez az ob, nem ment jól a birkózás. A felkészülés során sem edzettem annyit, amennyit kellett volna a vizsgaidőszak miatt - nehéz mindkét helyen, az egyetemen és a sportban is helytállni Ráadásul az elmúlt héten le is betegített egy vírus, lázas voltam, köhögtem. Így nem sikerült jól a verseny - mondta Kristóf.

A Haladás VSE többi birkózója közül még négyen csatázhattak a bronzéremért, de nekik nem sikerült megszerezniük. A 65 kg-os Sallai Dominik, a 70 kg-os Dömök Ákos, a 74 kg-os Kovács Richárd és a 97 kg-os Török Nándor egyaránt ötödikként zárt. A 97 kilóban Török Szilveszter hetedik helyen végzett. A HVSE az ESMTK mögött és a Csepeli BC előtt második lett az ob pontversenyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!