Sport

2016.08.16. 13:26

Új úton - a tavalyinál is keményebb edzések várnak a körmendi kosárcsapatra

Az Egis Körmend NB I-es kosárlabdacsapata az előző szezonban megszerezte története hetedik kupaelsőségét és bronzéremmel zárta a bajnoki küzdelemsorozatot, amelyben akár még egy nagyobb siker lehetősége is benne volt. De így is rég nem látott sikerű évad áll a piros-feketék mögött.

Németh Zsolt

Az új szezonra viszont alaposan átalakult a keret, ismét egységes gárdává kell gyúrni a játékosokat. Teo Csizmics vezetőedző ennek úgy vág neki, hogy a héten induló munkát a nyilvánosság kizárásával végzi mintegy három héten át, egészen az első hazai felkészülési mérkőzésig. Hogy miért? Erre így válaszolt a vezetőedző:

- Szeretném úgy elvégezni a csapatépítés első szakaszát, hogy semmi másra nem kell figyelnünk a keret tagjaival, csak egymásra. Nincsenek titkaink, csak rengeteg feladatunk, azt szeretném, ha erre koncentrálnának a fiúk. Ezért kértem, hogy senki se jöjjön be az edzésekre. Még magam sem tudom, mi fog történni, milyen eredménnyel zárul ez az időszak, hiszen teljesen új csapatot kell kialakítanunk. A játékosok közül van, aki már az első napra megérkezett, van, aki még az Egyesült Államokban várja az indulást, más éppen útban van ide, amikor beszélgetünk. Szóval igazi munkát csak a hét második felében tudunk majd végezni. És várnak különböző felmérések is a játékosokra, akik alapos orvosi vizsgálaton is átesnek. Ezzel telnek majd az első napok. Később persze egyre komolyabb munka vár rájuk, és néhány felkészülési mérkőzés is, ahogy ebben az időszakban ennek lennie kell. Tudjuk, hogy Ferencz Csaba és Csorvási Milán várhatóan a nemzeti válogatottal tart az Eb-selejtezőkre, ezért ők később, várhatóan csak hét nappal az első éles meccsünk, a nemzetközi kupaselejtező előtt érkeznek meg hozzánk. Hogy mi jön ki ebből? Már biztosan tudod, mit szoktam ebben a helyzetben mondani: „We will see!” (Majd meglátjuk!) Bár ebben a szezonban, ehelyett majd azt fogom mondani, hogy „I don’t know!” (Nem tudom!)” - mondja mosolyogva.

Teo Csizmics szerint nagyon kemény vár az új szezonra készülő keretre  (Fotó: Szendi Péter)

- Tudunk majd rohanni, ugrani, tudunk szívvel küzdeni. Ez biztos! De szükségünk lesz sok türelemre is, hiszen ez egy rendkívül fiatal csapat lesz - folytatta a vezetőedző.

- A klub vezetése egy kicsit más utat választott erre a szezonra, mint egy éve. Több fiatal játékossal fogunk majd játszani és ez nem feltétlenül csak a külföldiekre igaz, hanem a magyarokra is. Ez szerintem is jó út, hogy több lehetőséget adjunk a körmendi nevelésű játékosoknak, ugyanakkor szükség van hozzá mindenki türelmére. És nekik is úgy kell hozzáállniuk, hogy az edzésmunkájukkal kiérdemeljék a játékperceket. Bízom abban, hogy így is lesz! Ez az út sok jót hozhat a klubnak, a városnak, hogy hosszú évek után esetleg ismét saját nevelésű játékos lehet majd meghatározó a keretben. Ez lehet az útja annak, hogy „felépítsünk”, kineveljünk valakit a junior csapatból a felnőtt keret, az első osztály szintjére. Még egyszer hangsúlyoznám, hogy nagyon fiatal keretünk lesz, alig lesz benne 25-26 évesnél idősebb játékos. Az átlagéletkorunk nagyon alacsony, talán a legfiatalabb keret a miénk lesz a bajnokságban.

- Mit lehet tudni a játékosoknak szánt szerepekről?

- Természetesen tudjuk, kit, miért igazoltunk, kit milyen szerepre hívtunk a csapathoz. Vannak elképzeléseim a tervezett játékunkról, de mindenkinek meg kell mutatnia, mit tud, mi az erőssége. Mindegy, hogy magyar vagy külföldi játékosról beszélünk. Az első, hogy ők bizonyítsanak nekem. Ha úgy alakul, ültethetek külföldit is a padon, ez nem probléma. A játékosok mutassák a legjobbjukat. Ha ezt megteszik, ha olyan lesz a hozzáállásuk és keményen dolgoznak, akkor játszani fognak, függetlenül attól, hogy légiósok vagy magyarok. A posztokat tekintve az egyesen Tyler Larson és Gerry Blakes is bevethető, de Lanzelle Smith is tud irányítani szükség esetén. Nyilván, ő elsősorban nem irányító, de tud itt is segíteni, ha kell. A magas emberek posztján is vannak elképzeléseim, de itt is még látnom kell, hogy igazából kinek mi az erőssége. Senkinek sincs garantált helye a kezdőben, mindenkinek küzdenie kell, kutya keményen dolgozni minden egyes edzésen, minden mérkőzésen. Az előttünk álló szezonban az edzések is mások lesznek, mint legutóbb. Az előző csapat tagjainak sem volt könnyű dolga, alaposan megdolgoztattuk őket, de ebben az évadban még erősebb, még keményebb tréningek várnak a fiúkra. Ez egy fiatalabb gárda, és ez az egyetlen módja a velük való munkának, ami hasznára válhat a magyar játékosoknak is. Több edzésünk lesz, és magasabb intenzitással dolgozunk majd, mint az előző szezonban. Hangsúlyozom, akkor sem volt könnyű és léptünk is előrébb, hiszen nem volt kondicionális gondunk, de most még keményebben fogunk dolgozni.”

- Még egy kérdés, ami nagyon fontos, hiszen az idén nem garantált a nemzetközi kupaszereplés a jó és eredményes szezon után sem. A Sopronnal selejtezőt kell játszanunk.

- Ma sem értem, hogy miért. Szerintem ez nem volt logikus döntés. Igaz, hogy az Alba Fehérvár a bajnokságban egy hellyel előttünk, a második helyen zárt, de mi a bajnoki bronzunk mellé megnyertük a Magyar Kupát. Ez azért sem jó, mert sokáig úgy volt, hogy biztos a legalább hat mérkőzés az európai porondon, és a klub erre tett fel mindent a csapatépítést tekintve. Nem mindegy, hogy biztos, vagy egy selejtező párharc függvénye a nemzetközi szereplés. Ez utóbbi a tárgyalási pozíciónkat sem erősítette. De ha játszanunk kell, akkor játszani fogunk. Természetesen igyekszünk készen állni majd erre a párharcra, de nem könnyíti a helyzetünket az, hogy két játékosunk csak egy héttel korábban tér vissza. Az sem, hogy ilyen fiatal kerettel vágunk neki ennek és a többi sorozatnak, de ahogy olyan sokszor mondtam már, akárki is jön velünk szembe, egy a lényeg: nyerni szeretnénk! Ugyanazt a hozzáállást szeretném látni a játékosaimtól, mint az előző idényben. Mások lesznek a személyek, de az én hozzáállásom nem változott és a feléjük támasztott elvárásom sem. Nem lesz könnyű, hiszen - ahogy korábban is mondtam - ezúttal némileg irányt váltottunk, nem a megszokott úton járunk, de rohanni, ugrani, harcolni fogunk, teljes szívvel fogunk küzdeni. Hogy mi történik a végén? Azt most nem tudom megmondani, egy éve sem láttunk előre a szezon végére. Türelemre lesz szükségünk, de ha úgy tudunk játszani, ahogy szeretném, akkor legyőzhetjük bármelyik csapatot, ebben hiszek. A többit majd meglátjuk! Bocsánat, pontosabban a többit még nem tudom!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!