Sport

2014.07.09. 19:40

Csercsics Richárd bronzérmet szerzett birkózásban

A Haladás VSE válogatottja, Csercsics Richárd bronzérmet szerzett az egyetemi birkózó világbajnokság szabadfogású 125 kilós súlycsoportjában.

Horváth Erika

A pécsi egyetemi birkózó világbajnokság keddi, első versenynapjának programjában szereplő négy férfi szabadfogású súlycsoport magyar indulói közül a 97 kg-os Szabó Mihály jutott legtovább, bronzérmet szerzett. Szerdán két női és négy férfi kategória birkózói léptek szőnyegre a nehézsúlyúaknál a Haladás VSE 23 esztendős válogatottja, Csercsics Richárd képviselte a hazai színeket. A 125 kilóban nyolcan neveztek, így az első körben a négy közé jutásért birkóztak. Ricsi ellenfele az ukrán Andrij Vlaszov volt, aki a tavalyi junior Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett. A magassági és fizikai fölényben is lévő szombathelyi birkózó hamar vezetést szerzett. Az ukrán semmit sem tudott kezdeni vele, kétszer meg is intették, Ricsi pedig egy mögékerüléssel 3-0-val zárta az első menetet. A másodikban is végig uralta a mérkőzést, amit végül 5-0-s győzelemmel zárt.

Az elődöntőben az amerikai Tyrell Fortune várt rá, aki a tavalyi Universiadén bronz-érmes volt, kötöttfogásban pedig ötödik helyezett. Nem lesz könnyű dolga Ricsinek, a mezőnyben az amerikai tűnik a legerősebb birkózónak mondta klubedzője, Veréb István. Sajnos nem volt alaptalan a szakember aggodalma. Fortune rendre megtalálta Csercsics lábát, és kivitelekkel szorgosan gyűjtögette a pontjait. A második menetre 0-4-gyel fordultak, de csak egyre nőtt a különbség. Azért meglettek a becsületpontok is, és sikerült technikai tust, a 10 pontos különbséget elkerülni (2-10). Bátortalanul birkózott Ricsi, és nem is jó felfogásban, sokkal inkább a szabadfogású elemeket kellett volna használnia kommentált Veréb István.

A szombathelyi Csercsics Richárd (kékben) a későbbi győztes amerikai Tyrell Fortune ellen Fotó: Révay Viktor

Csercsics Richárd számára tehát maradt a bronzmérkőzés Alekszandr Romanov ellen, aki már három felnőtt Európa-bajnokságon is képviselte Moldáviát nyolcadik volt a legjobb helyezése. Itt sem volt semmi sansza az éremre, mert a magyar fiú nekirontott, egy mögékerülés után egy 4 pontos akcióval növelte előnyét. De 6-0 után sem állt le, még az első menet vége előtt elérte a tízpontos, győzelmet jelentő különbséget (2-12). Ricsi egyértelműen jobb volt, sajnálom, hogy nem a gyengébbiék ágra került, akkor döntőt birkózhatott volna.

Csercsics Richárd korosztályos birkózóként négy világversenyes érmet szerzett, utoljára juniorként 2010-ben állt vb-dobogón.

Elégedett vagyok, jó kis verseny volt. Régóta vártam már egy újabb nemzetközi éremre mondta az eredményhirdetés után. Remélem, ez a siker lökést ad a folytatáshoz.

A magyar szabadfogásúak végül három bronzzal zártak, a 70 kilós Gulyás Zsombor is harmadik lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!