Sport

2015.06.25. 17:04

Vasban van a főhadiszállás - B divíziós Eb-kre készülnek a korosztályos fiúválogatottak

Megkezdték a közvetlen felkészülést a magyar korosztályos fiú kosárlabda-válogatottak az idei B divíziós Európa-bajnokságokra. Az U18-as keret Körmenden, az U16-os Szombathelyen verte fel a főhadiszállását.

Horváth Erika

A Pór Péter vezette U20-as válogatott kerettel eleinte öt Falco-játékos Bagó Martin, Bazsó Brúnó, Hódi Patrik, Perl Zoltán és Váradi Benedek is készült. Időközben az egyaránt térdsérüléssel küszködő Bagó és Hódi nem tudta folytatni a munkát. (A másik három szombathelyi játékos tagja volt annak a Váradi Attila vezette U20-as csapatnak, amely tavaly balszerencsés körülmények között volt kénytelen búcsúzni az A csoporttól). A mostani válogatott eddig Kecskeméten dolgozott, majd csak július 1-jétől költöznek át Székesfehérvárra, a július 9 19. között rendezendő Eb színhelyére.

Közben sorra játsszák a felkészülési mérkőzéseiket. Először kétszer is megmérkőztek Horvátország U20-as válogatottjával és mindkétszer nyertek (84-67, 79-71). Perl és Váradi kulcsembere volt a magyar csapatnak. Ezen a héten Románia ellen nagy fölényt mutattak a magyarok először 93-43-ra, majd 94-55-re nyertek. Ezeken a meccseken csereként lehetőséghez jutott Bazsó is. Viszont a keddi, második találkozón Perl Zoltán megsérült. Az U20-as csapat a hétvégén Portugáliában vesz részt egy nemzetközi tornán, a házigazdák mellett Ausztria lesz még az ellenfél.

Az U18-asoknak Körmenden van a főhadiszállása. A vasiak (balról): Érsek István edző, Márton Ádám, Doktor Péter, Durázi Krisztofer Fotó: Unger Tamás

Az U18-as, junior-válogatottnak Ferenczi Tamás a vezetőedzője, egyik segítője pedig a körmendi Érsek István (a másik Horváth Imre). Az ő kontinensviadaluk július 23. és augusztus 2. között Oberwartban lesz. Már június 8-a óta Körmenden van a főhadiszállásuk egészen július 3-áig. Az egyelőre 16 fős keretnek három vasi játékos is tagja: a Körmendi Törpördögöktől Doktor Péter és Márton Ádám, a Szombathelyi Kosárlabda Akadémiától pedig Durázi Krisztofer.

- Körmenden minden feltétel adott, otthonosak a körülmények, és mindenki nagyon jól is dolgozik - adott helyzetjelentést a csapatról Érsek István. Nehéz lesz a szakvezetők dolga, amikor négy játékostól el kell köszönnünk.

Érsek Istvántól még azt is megtudtuk, hogy a hétvégén Horvátországba utaznak; két felkészülési mérkőzést játszanak Velikában a hazaiakkal, jövő hétfőn és kedden pedig Ausztriában lépnek pályára az osztrák korosztályos válogatott ellen. Július 5-étől Nyíregyházán folytatják a felkészülést ekkorra már kettővel kevesebben lesznek , ott a csehekkel mérkőznek meg majd kétszer. Július 13-ától Budapest következik két meccsel a lengyelek ellen. Utána szűkítik le 12 fősre a válogatottat, amely július 18-án visszatér Körmendre, és itt tölti az Eb előtti utolsó napokat 22-én utaznak el Ausztriába.

Az U16-os válogatott Szombathelyen, a Sugár úti sportcsarnokban edzőtáborozik. Fehérben az edzők: középen Váradi Attila, mellette Váradiné Szarka Ildikó, balról Bosnyák Jácint. Elöl a vasi fiúk: Oroszi Bence (pirosban, 91), Zsebe Máté (kékben), Kiss Mihály (sárgában)  Fotó: Unger Tamás

Az U16-os, azaz a kadetválogatott a hét elején Szombathelyen vert tanyát. Annál is inkább, mert a háromfős edző stábból ketten szombathelyi szakemberek Váradi Attila a vezetőedző, felesége, Váradiné Szarka Ildikó pedig az egyik segítője (a másik Bosnyák Jácint). Sőt, a csapat gyúrója is helyi, akárcsak a sárga-feketéket, Tanai Zoltán tartja karban. Egyelőre 17-en edzenek a Sugár úti kiscsarnokban, köztük a SZOKA-s Kiss Mihály, valamint a körmendi Oroszi Bence és Zsebe Máté is. Az első bemutatkozásuk július 1-jén szerdán 17 és 2-án, csütörtökön 11 órától Szlovákia ellen lesz. A szombathelyi edzőtábor július 16-án zárul, közben innen utaznak el Csehországba, majd Horvátországba két-két felkészülési mérkőzés erejéig.

- Ez egy belépő korosztály, tehát a legfontosabb feladatunk most az, hogy megtaláljuk azokat, akikre hosszú távon lehet számítani - kezdte Váradi Attila. - Persze ez nem azt jelenti, hogy a továbbiakban újonnan feltűnt ügyes kosarasok nem kerülhetnek a keretbe. Mivel a majdani ellenfeleink is most alakítják ki a válogatottjaikat, az erőviszonyok teljes ismerete nélkül célokat sem lehet megfogalmazni. Reméljük, előbb-utóbb lesznek majd szép eredmények is. Ami az Eb-re való közvetlen felkészülést illeti, tornákon nem veszük részt, csak egy-egy válogatott ellen játszunk. Horvátország után Székesfehérváron folytatjuk a munkát, és közben még beiktatunk két hazai mérkőzést Ausztria, illetve hármat két hazait, egy idegenbelit Szlovénia elleni is. Augusztus elején, az Eb előtti utolsó napokat már Budapesten töltjük. A mi B divíziós Eb-nk augusztus 6. és 16. között Bulgáriában, Szófiában lesz.

Az U20-as válogatott Románia elleni második felkészülési mérkőzésén részleges bokaszalag-szakadást szenvedett Perl Zoltán, a szombathelyiek Olaszországba szerződött kosarasa. Mivel egy hét pihenőt írtak elő számára, nem utazott el Portugáliába a csapattal. Remélhetőleg Eb-szereplését már nem befolyásolja a sérülés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!