Sport

2014.07.08. 16:30

Vasi Vasember: A legelső magyarországi triatlonverseny harmincadik állomásához érkezik

Szombathely - Rekordlétszámmal rendezik meg szombaton a jubileumi, 30. Vasi Vasember triatlonversenyt.

Horváth Erika

Egy kicsit a nosztalgia jegyében is zajlott a Vasi Vasember sajtótájékoztatója a Tóvendéglőben. A helyszín sem volt véletlen; nemcsak azért, mert a hagyományoknak megfelelően a Csónakázó-tó környékén rendezik meg a versenyt, hanem mert szombaton majd itt lesz megtekinthető az a kiállítás, amely a patinás verseny 30 évtizedét idézi fel. Megjelent a rendezvény két emblematikus, vasi alakja is: Garami Árpád, a Vas Megyei Triatlon Szövetség főtitkára és Kapolcsi Imre – ők azon trió tagjai (a harmadik a budapesti dr. Bálint Mihály) –, akik eddig minden egyes Vasi Vasembert teljesítettek. (Sőt eggyel többet is, hiszen 2000-ben, amikor a város nem rendezte meg, egy hétfős csapat esőben, hidegben azért letudta a távot.) Régi relikviákkal, kiállítandó tárgyakkal – diplomákkal, pólókkal, serlegekkel, stb. – érkeztek. Bíznak benne, hogy ismét teljesíteni tudják az embert próbáló távot, és nemcsak ők, hanem a többi résztvevő is.

A Vasi Vasember ikonjai, akik eddig egyről sem hiányoztak. Garami Árpád (balról) egy ősi kerékpáros fejvédővel, Kapolcsi Imre az 1984-es, első magyarországi triatlonversenyen kapott diplomával. Fotó: Horváth Erika

Csaknem pontosan 30 évvel ezelőtt, 1984. július 9-én rendezték meg – akkor még a Tófürdőn úsztak – az első Vasi Vasembert, az első magyarországi triatlonversenyt – a KISZ Vas megyei bizottságának sportfelelőse, Lovasi András ötletének köszönhetően. Gyakorlatilag ezzel honosította meg a sportágat hazánkban. Ma már egymást érik a triatlonversenyek, de a szombathelyi fílingje – a Csónakázó-tóban úszás, a csodás kerékpáros útvonal, a Múzeumfalun is átvezető futás – egyedülálló. Töretlen népszerűségét mutatja, hogy idén rekordlétszámot, 399 indulót jegyeznek. Pedig még mintegy százan hoppon maradtak, mert csak az előnevezési határidőig jelentkezőket tudják fogadni – ugyanis a kerékpáros depó befogadó képessége véges. Ebből következően helyszíni nevezésre már nincs lehetőség. Ezt már a versenyt szervező Pannonsport Kft. munkatársaitól, Kalmár Attila ügyvezető igazgatótól és Jerse András versenyigazgatótól tudtuk meg.

A 30. Vasi Vasember a Magyar Triatlon Szövetség Triatlon Tourjának állomása, egyben az olimpiai távú (1400 m úszás, 40 km kerékpározás, 10 km futás) amatőr országos bajnokság is. Mintegy 150-170-en segítik a zökkenőmentes lebonyolítást. A férfiak 11 órakor rajtolnak, a nők 11.30-kor. Az ÁNTSZ megvizsgálta a víz minőségét, és úszásra alkalmasnak találta. A versenyzők (előnevezettek) már pénteken este, 17 és 20 óra között átvehetik a rajcsomagjukat a Csónakázó-tó parkolójában. Szombaton 7 órakor nyit a versenyiroda, a kerékpáros depó 9.30-kor. A versenyközpont a Kenderesi út elején lévő parkolótól csak gyalogosan közelíthető meg. A kerékpározás útvonalán – Kenderesi u. – Bartók B. krt. – Brenner krt. – Külső Nárai u. – Nárai – Pornóapáti – Horvátlövő – Vaskeresztes – Felsőcsatár – Narda – Torony – Sé – Szombathely, Dolgozók útja – Kenderesi u. – részleges forgalomkorlátozásra kell számítani. A verseny ideje alatt (6.00–18.00) teljesen lezárják a Kenderesi út a Bartók Béla körút és az oladi kishíd közötti szakaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!