Sport

2015.07.03. 17:09

Világ- és Európa-bajnokok beszéltek élményeikről a tánc előtt

A nyolcvanas években több újszerű rendezvényt hívott életre az akkori ifjúsági szövetség sportfelelőse, Lovasi András. Közel öt éven át működött a népszerű sportdiszkó.

Bodor Ferenc

Az ifjúsági szövetség sportfelelőse, Lovasi András nevéhez a nyolcvanas években több, újszerű Vas megyei sportrendezvény fűződik. Ezek közül a legnagyobb a Vasi Vasember, amely 1984 óta Szombathely egyik legjelentősebb sportversenye. Ez volt valójában a triatlon sportág magyarországi ősbemutatója. A rendszeresen szervezett kispályás bajnokságok, az olimpiai ötpróba is ebbe a sorba tartozik. Közel öt évig kapcsolódott össze a sport és a diszkó. Hogyan?

Növényi Norbert birkózó olimpiai bajnok és a szombathelyi születésű neves sportsebész, dr. Berkes István között a a riporter Bodor Ferenc. Háttérben a sorozat szervezője, Lovasi András. Fotó: VN-archív

A sportfelelős 1983-ban határozta el, hogy úgy próbálja megismertetni a fiatalokat a neves sportolókkal, sok világnagysággal, hogy a beszélgetés után szórakozhassanak. Helyszín a Kisfaludy utcai ifjúsági ház volt, jobbára havonta, de előfordult, hogy sűrűbben érkeztek híres sportolók Szombathelyre. 1983. február 25-én indult a nagy sorozat egy labdarúgó trióval, Török Péter, Dobány Lajos és Hegedüs Péter volt a vendég. A megtelt sorok előtt kissé döcögősen indult az első beszélgetés, de aztán a vendégek belelendültek. Mivel focikedvelő ifjak bőven akadtak az érdeklődők között, ők is kérdeztek a meghívottaktól. A rendezvény „beszélgetős" része úgy másfél órán át tartott. A folytatásban többek között a helyiek, Tóth Géza, Makkos Vilmos, Kiss Gabriella és társaik, aztán Kőbán Rita, Guczoghy György, Wladár Sándor, Növényi Norbert, dr. Berkes István, Mezey György, Détári Lajos, Temesvári Miklós, Törőcsik András, majd az akkor fénykorát élő szombathelyi, kis világbajnoksággá érett női röplabda Savaria Kupa két magyar sztárja, Csapó Gabriella és Bardi Gyöngyi lépett színpadra. A meghívottak felidézték a sikerekhez vezető, kemény munkával kikövezett út állomásait, az élményeiket. Megosztották az ifjúsággal, hogy milyen felemelő érzés a dobogón állni, főleg, ha a himnusz is felcsendül. Összesen harmincöt ilyen találkozás volt, az utolsó 1986 karácsonya után egy nappal, december 27-én. Mádl Ildikó sakkozó zárta a népszerű sportolói és ifjúsági ismerkedést.

– Igazi világnagyságokat abban az időben nem nagyon láthattak közelről a fiatalok – emlékezett a harminc évvel ezelőtti találkozásokra Lovasi András. – Sőt magam sem, hiszen a tévé sem foglalkozott olyan részletesen az akkori sztárokkal. Ahogyan haladtunk előre, kialakult egy törzslátogatói mag, de jócskán cserélődött is a közönség – ez alkalmanként 300–500 főt jelentett. Jóleső érzéssel emlékezem ezekre az estékre, s ha összehozott a a sors az elmúlt évek során egyik-másik vendégünkkel, ők is kellemes emlékként őrzik a szombathelyi vendégszereplésüket..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!