Sport

2015.05.23. 12:05

Világbajnok szerénység - körmendi az év 3D íjásza

Mosolygós, erős és csendes az év 3D íjásza – röviden így írható le Molnár József, Dodesz. A körmendi sportembernek másodszor ítélte oda a címet a Magyar Íjász Szövetség, és már csapatban is magáénak mondhatta az elismerést.

Bakos Ágnes

Ez a sokadik sikere és a felesége, Molnárné Tóth Szilvia is hasonló címekkel büszkélkedhet.

Otthonukban azonnal kerestem az érem- és oklevélgyűjteményt, hiszen az online dicsőségfalukon összesen hetven, országra, Európára és világra szóló eredmény szerepel, dobogós helyezések íjászversenyekről – és nem is teljes a sor. Amikor kértem, mutassák meg az elismeréseket, csak mosolyogtak és azt mondták: „úgysem férne el sehol, meg különben is, minek kipakolni”. Ez a szerénység süt belőlük, és a harmónia. A büszkeség is persze, de abszolút visszafogottan, és érdekes, hogy egymásra büszkék inkább, mint a saját teljesítményükre, sikereikre.

„Az év 3D íjásza” elismerés egy nehéz, tekintélyes üvegtrófea – még ki sem csomagolták, csak ottjártunkkor vették elő a dobozból. Nem azért, mert nem fontos díj, hanem mert tényleg a sokadik – ezt láttam rajtuk.

Dodesz 2002-ben kezdett íjászkodni komolyabban, persze gyerekkorig nyúlik vissza a sportág szeretete. Tíz éve, hogy versenyszerűen űzi az íjászatot. Szilvi csak néhány éve csatlakozott a férjéhez, azóta a világ tetejére ért ő is a teljesítményével.

Amikor a sportszer közelébe kerülünk, akkor láthatom az alkotásokat az íjakon. Saját munka: a teljes íjat Dodesz készíti. Egész termékcsaládot alakított ki, a hazai és nemzetközi versenyeken szerzett tapasztalatok alapján. A fával, mint alapanyaggal, egyébként is jó barátságban van, és mindig hobbija volt a festés, rajzolás, gépépítés – szóval adódott ez is, mondta rendkívül szerényen. Pedig egy-egy íj szoborként is kiállítható lenne, nem csak eszköz a világsikerekhez.

Szilvinek és férjének közös a szenvedély, közös a sok lemondás, amivel a versenyek járnak. Rengeteg időt és rengeteg pénzt áldoznak az íjászatra. „Jól jönne egy szponzor” - mondta Molnár József, de olyan hangsúllyal, hogy biztos lehetek abban, nem fog kilincselni támogatók után.

Hozzá kell tenni: Svájcban van olyan íjász, aki egy világbajnoki címet szerzett és azóta abból a sikerből él. „Abbahagyta a csúcson, tanít, elméleti órákat ad és kész” - meséli Dodesz.

Az íjászsport megítéléséről azt mondta: az országos szövetség a pályaíjászatot preferálja, pedig a többi szakág is megkaphatná a figyelmet, a nagyobb támogatást.

A körmendi íjász-páros most önkormányzati támogatást nyert: először pályáztak a körmendi sportkeretre, 200 ezer forintot ítélt meg nekik a városvezetés.

Idén három nemzetközi versenyen szerepel a házaspár, a gödöllői világbajnokságra is készülnek, az a verseny a következő években nem lesz ismét Európában, ezért fontos a magyarok jó szereplése.

Dodesz és Szilvi is további sikerekért dolgozik. Ahogy láttam: harmóniában, mosolygósan és rendkívül szerényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!