Sport

2017.08.22. 18:45

Birkózó világbajnokságra indul Veréb és Ligeti

PÁRIZS A férfi kötöttfogású birkózóválogatott már befejezte szereplését a franciaországi világbajnokságon. A szabadfogásúak ma utaznak el, pénteken és szombaton versenyeznek. Ott lesz a vb-szőnyegen a Haladás két klasszisa, ifj. Veréb István (85 kg) és Ligeti Dániel (125 kg) is.

Horváth Erika

A kötöttfogásúak küzdelmeivel kezdődött a vb, ebben a szakágban teljes, nyolcfős csapatot indított Magyarország. Hárman szereztek érmet: Korpási Bálint (71 kg), Lőrincz Tamás (75 kg) és Kiss Balázs (98 kg) egyaránt harmadik lett.
Szerdán és csütörtökön a nők következnek három magyarral, Galambos Ramónával (55 kg) és Németh Zsanett-tel (75 kg) és Sleisz Gabriellával (60 kg).

Az öttagú szabadfogású férfiválogatott szerdán utazik, csütörtökön már mérlegel is a Haladás VSE két klasszisa, a vb- és kétszeres Eb-bronzérmes ifj. Veréb István (86 kg), valamint egy Eb-ezüstöt és két -bronzérmet magáénak tudó Ligeti Dániel (125 kg). Pénteken délelőtt kezdődik a versenyük - illetve még Molnár Józsefé (55 kg) is. A vb zárónapján lép szőnyegre Lukács Norbert (65 kg) és Gulyás Zsombor (70 kg).

Mit is mondhatna mást, idősebb Veréb István, a Haladás VSE birkózóinak vezetőedzője, mint hogy rendkívül nehéz dolga lesz mindkét tanítványának. A 86 kilóban 36-an, a 125-ben 25-en lesznek.

- A legerősebb ellenfelük a török, a grúz, az amerikai, az orosz, Daninak még a fehérorosz, a fiamnak az iráni lehet. De szinte nincs is könnyű rivális, hiszen nagyon sok nemzet Oroszországból honosította a válogatott versenyzőit - mondta az edző.

Ligeti Dániel (balról) és ifj. Veréb István (jobbról) az utolsó, tatai találkozójukon klubedzőjükkel, Veréb Istvánnal Fotó: Koncz György

Az idei, májusi Európa-bajnokságon mindkét szombathelyi birkózó bizonyította, hogy számolni kell velük. Veréb felállhatott a dobogó harmadik fokára. Ez további lendületet adott neki, ami aztán sajnos megtört. Az Eb-t követő második versenyen, Grúziában megsérült a külső térdszalagja, majd a fülén egy seb elfertőzödött (hasonló miatt nem léphetett szőnyegre a 2008-as, pekingi olimpián Hatos Gábor). Kórház, majd antibiotikum-kúra után tudott csak munkába állni. Aztán engedélyt kapott, hogy ne kelljen addig külföldi edzőtáborba mennie, amíg a felesége meg nem szül. Itthon készült a kapott edzésterv szerint. A kislánya, Dorina megszületésével viszont pluszenergiákat nyert, azóta, úgy véli, a tatai, majd a legutóbbi ukrajnai edzőtáborban sikerült utolérnie magát.

Ligeti Dániel az újvidéki Eb-n - ahol ötödik lett - két vereségét óriásoktól szenvedte el. A szakvezetőkkel úgy döntöttek, hogy hosszú távon - a jövő évi budapesti vb-t és a 2020-as tokiói játékokat megcélozva - csak úgy lehet partiban velük, ha 113 kilós testsúlyát feljebb srófolja. A folyamat megkezdődött, már 120 kiló körül jár, ahogy mondja, a versenyre, hogy ideális legyen a gyorsaság és az erő aránya, már két-három kilót fogynia is kell. Minden munkát elvégzett, amit csak lehetett, végigtáborozta az évet, rengeteg versenyen is indult. Voltak egészen kiemelkedő mutatványai, de mélyen várakozás alatti eredményei is. Nem sikerült minden versenyen egyformán jó mentális állapotban szőnyegre lépnie. Remélhetőleg most, a vb-n a bravúrokra is képes formáját tudja megmutatni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!