Sport

2016.06.28. 17:25

Volt, aki hozta a formáját, volt, aki hibázott

Szombathely - A Haladás korábbi kapusa, Hegedüs Péter a hálóőrök teljesítményét értékelte lapunknak, és a negyeddöntők esélyeit latolgatta.

Tóth Gábor

Hegedüs Péter 1975-ben a kaposvári Rákóczi labdarúgójaként mutatkozott be az NB I-ben, 1977 és 1989 között pedig a Haladás kapuját védte. Összesen 269 NB I-es mérkőzésen lépett pályára, ebből 243 alkalommal zöld-fehér mezben. A 80-as években többször is meghívót kapott a Mezey-féle magyar válogatottba. Tagja volt annak a Haladásnak, amely 1983-ban Indiában megnyerte a Nehru Kupát.

Hegedüs Péter szerint Király Gábor remekül védett az Eb-n Fotó: kiralysport.hu

- Tetszik az Eb, láthattunk jó csapatokat, jó meccseket - fogalmazott a Haladás korábbi legendája. - A kapusoknál az igazi klasszisok hozzák a formájukat. Gondolok itt a német Neuer vagy éppen az olasz Buffon teljesítményére - de ebbe a vonulatba sorolom Király Gábort is. Ezek a játékosok mindig, minden körülmények között átlag felettit nyújtanak. Ugyanakkor néhány minőségi bajnokságban edződő, erős válogatottban játszó topkapus meglepően gyengén védett. Például az angol Hartot vagy a spanyol de Geát magam is remek hálóőrnek tartom, de ezúttal nagyon ingadozó formát mutattak, az óriási védések mellett nagyokat is hibáztak. Akadtak olyan kapusok is, akik összetehetik a kezüket, hogy ott lehettek az Eb-n. Ilyen például az izlandiak és az ukránok kapusa is. Ami az utóbbi években megfigyelhető volt, az most is érvényes, sőt, egyre fontosabb: a kapusoknak jól kell bánniuk lábbal is a labdával. Ők indítják a támadást, nyugtatják meg a hazaadást. Király Gabi például nagyon ügyes lábbal is, a világ öt legjobban passzoló kapusa között tartom számon. Az is újfent bebizonyosodott, hogy nem a méret a lényeg. Nem kell feltétlenül kétméteresnek lenned, hogy jó kapus legyél - sőt.

- Az esélyekről talán már könnyebb beszélni - folytatta Hegedűs Péter. - A lengyel-portugál negyeddöntőben portugál sikert várok. Érzésem szerint Portugália egyre inkább belelendül. A Wales-Belgium derbin egyértelműen belga sikerre fogadnék. Belgium remek csapat - ezt a saját bőrönkön is érezhettük -, sokkal jobb, mint Wales. A német-olasz meccs számomra döntővel ér fel. Bevallom, az olaszoknak szurkolok. Hosszú idő után ebben az olasz válogatottban ismét látok fantáziát - nem csak védekezni tud, a támadójáték rendben van. Az olaszok most elkaphatják Németországot. A Franciaország-Izland találkozót biztosan nyerik a házigazdák, nincsenek egy súlycsoportban a felek. Nem is értem, hogy három bedobásvariációval hogyan juthatott el idáig Izland - zárta Hegedüs Péter.

Címkék#sport#foci

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!