Sportvilág

2015.09.04. 16:14

Belgium nyer, ott lesz az Eb-n

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők előző, 7. játéknapján, csütörtökön Hollandia hazai pályán kapott ki Izlandtól (0-1), Belgium pedig ugyancsak saját közönsége előtt gyűrte le Boszniát (3-1). Merre tart a két válogatott? - kérdeztük Szekér Istvántól.

Tóth Gábor

A Haladás, az MTK, a Honvéd korábbi NB I-es, válogatott kerettag labdarúgója, Szekér István légiósként is sikeres volt Hollandiában (Willem II. Tilburg) és Belgiumban (Geel) töltött el szép éveket. A korábbi remek védőjátékos mindkét ország futballjából ma is napra kész. Ezért kértük, hogy elemezze a két válogatott vasárnap esti meccsét, további esélyeit.

Az Eb-selejtezők ugyanis folytatódnak, vasárnap az A csoportban Hollandia Törökország vendégeként lép pályra (18.00, Sport1), míg a B csoportban Belgium Cipruson (20.45) meccsel.

Szekér István bízik Hollandiában Fotó: Unger Tamás

- A selejtezők kezdetén nem gondoltam volna, hogy Hollandiának ekkorát kell küzdeni az Eb-részvételért, most a csoport harmadik helyén áll - árulta el Szekér István. - Csütörtökön egy nagyon szervezett, remek bajnokságokban játszó, kiváló fizikai, mentális állapotban lévő, egy nagy sikerre hajtó izlandi csapattal találták szembe magukat a hazaiak. A jogtalan kiállítás nagy fór volt Izlandnak, amit kihasznált pedig alakulhatott volna másként is az eredmény, több holland helyzet is akadt. Este beszéltem néhány holland ismerősömmel, akik elárulták, hogy a szurkolók el vannak keseredve, de egy pillanatig nem fordul meg a fejükben, hogy Hollandia ne legyen ott az Eb-n, támogatják a válogatottat példaértékű ez a mentalitás. A mérkőzés után néztem a holland focisták arcát, látszott, hogy szégyellik magukat, javítani akarnak. Vasárnap Törökország ellen nagy lesz a tét, ha kikap Hollandia, lecsúszik a csoport harmadik helyéről, és ekkor már a pótselejtező is veszélybe kerül. Ráadásul éppen a törökök lépnének fel a dobogóra, vagyis motivált hazai csapatra számíthat az Oranje. Hollandia győzelemre van ítélve, és szerintem nyerni is fog Törökországban az igazán nagy csapatok a bajban mindig megrázzák magukat. Márpedig ez a holland együttes kivételes játékosokból áll és ott lesz az Eb-n.

- Belgium válogatottján éppen az a stabilitást, nyugalmat, szervezettséget érzem, ami most hiányzik a holland csapatból - fogalmazott Szekér István. - Bosznia remek csapat, rutinos, kellemetlen ellenfél, a belgák mégis biztos nyertek ellenük csütörtökön. Belgium senkit nem ver agyon négy-öt gólokkal, de rendre behúzza a meccseit. Nem vitás, vasárnap este Cipruson is nyerni fog annak ellenére mondom ezt, hogy manapság Ciprust már nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Nagy csata lesz, ami egy, maximum kétgólos belga sikerrel végződik. Belgium ott lesz a Franciaországban, és ott nem mellékszerepre készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!