Sportvilág

2015.10.08. 13:13

FIFA: célkeresztben Blatter és Platini

Zürich – A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette Sepp Blatter FIFA-elnököt és Michel Platini FIFA-alelnököt tisztségéből.

Tóth Gábor

Az eltiltás alatt a sportvezetőket minden nemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltották, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. Ennek értelmében Platini mint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke sem tevékenykedhet. A két csúcsvezető felfüggesztése szükség esetén legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Platini még a felfüggesztés hivatalossá válása előtt közleményben jelezte, az etikai bizottság szerinte kísérletet tesz arra, hogy megsértse a hírnevét, miközben ő mindenben együttműködik a hatóságokkal. Az UEFA elnöke közölte: nem hátrál meg, benyújtotta a szükséges papírokat és kandidál a FIFA elnöki posztjára. Az ugyancsak a FIFA elnöki posztjára pályázó dél-koreai Csung Mong Jun (korábbi alelnök) hat év eltiltást és 100 ezer svájci frank büntetést kapott.

A FIFA legmagasabb szintű döntéshozója jelenleg a kameruni Issa Hayatou, az Afrikai Labdarúgó Szövetség első embere, Blatter távollétében ő veheti át az irányítást. Az UEFA-ban a spanyol Ángel María Villaré lehet az ideiglenes vezetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!