Sportvilág

2017.08.10. 19:20

Halász Bence vb-döntős, Pars Krisztián búcsúzott

LONDON - Halász Bence magabiztosan jutott be a férfi kalapácsvetés péntek esti döntőjébe a londoni atlétikai világbajnokságon. Pars Krisztián viszont nem lesz ott a legjobb 12 között.

Horváth Erika

Hűvös időben, locsogó esőben kezdődött meg a londoni vb szerda esti programja, amelyben a Dobó SE két válogatottja is érdekelt volt - a férfi kalapácsvetés selejtezőjében. A 32 indulót két csoportba sorolták. A döntőbe kvalifikáló szintet 75,50 méterben határozták meg a szervezők.

Pars Krisztián most sem tudott szabadulni a sérülés okozta technikai hibától - ezúttal nem sikerült továbbjutnia a selejtezőből Fotó: MASZ/Igaz Bálint

A 20. születésnapját augusztus 4-én a vb helyszínén ünneplő, idén az U23-as Európa-bajnoki címet már magáénak tudó Halász Bence az első, az A csoportban dobott. A világranglista alapján nagy eséllyel szállhatott harcba első felnőtt világversenyén a fináléért, hiszen 78,55 méteres egyéni csúcsával a negyedik helyen áll. Ám azt is érdemes tudni, hogy a 75,50-os selejtezőszintnél eddig csak négy versenyeredménye volt nagyobb. És vajon milyen hatással lesz rá a hatalmas, nézőkkel telt stadion, illetve az, hogy együtt versenyezhet a jelen kalapácsvetésének színe-javával? Nos, Bence nem hagyott sok időt a latolgatásra, éppen csak annyit, amíg 11.-ként belépett a dobókörbe - nagyon magabiztosan. A kalapácsa 75,56 méternél ért földet, tehát első kísérletével bebiztosította helyét a péntek esti fináléban és már pakolhatott is. Ebben a csoportban heten dobták túl a 75,50-et, érdekesség, hogy a világbajnoki címvédő, világranglista-vezető lengyel Pawel Fajdek csak másodikra.

Következhetett a B csoport, ahol a 2012-es londoni olimpia bajnokát, emellett még kétszeres vb-ezüstérmes, kétszeres Európa-bajnok Pars Krisztiánt 10.-ként szólították. Jó esetben ez a 75,50 neki sem okozhatott volna gondot, de mint tudjuk, már második éve nincs nála jó eset, műtét után kellett újraépítenie magát, aztán folyton makacs sérülésekkel küszködött. Elsőre 74,08 méternél ért földet a kalapácsa - ekkor már tudott volt, hogy a 12-be jutáshoz több kell. Második kísérlete rossz volt, ki is lépett, de harmadikra sem tudott javítani (73,36). A 35 éves klasszisnak tehát a 74,08 méter nem volt elég a döntőhöz, a 12.-ként bejutó olasz Linguának 74,41 volt az eredménye.

A Dobó SE edző testvérpárjának, Németh Zsoltnak és Németh Lászlónak így az egyik szeme sírt, a másik nevetett. Nagyon sajnálták Krisztiánt, akinek még ebben a toptól messze lévő állapotában is lett volna helye a döntőben. És persze nagyon örültek az ifjú titán magabiztosságának. "Kis rontással kezdte a dobást, de nem esett pánikba, tudott korrigálni. Nem is gondoltam, hogy ebből még ekkora eredményt ki lehet hozni" - elemezte az 75,56-os kísérletét Németh Zsolt. "A 12-be jutás volt az alap célkitűzés, a többi ajándék..." - folytatta Németh László.

A két kalapácsvetőt csütörtökön kaptuk telefonvégre. Pars Krisztián hangja nem volt elkeseredett. - A fájdalomcsillapító hatott, fájdalmam nem volt a selejtező közben. Az első dobásba szinte semmit nem tettem bele, mégis 74 méteres lett. Gondoltam, na most erre még ráteszek egy kis sebességet és simán meglesz a 75-78. És akkor megint jött a szervezet védekezése; a nagyobb sebességnél behúzom a kezem, nem tudom "meglógatni" a szert. Így nem lehet nagyot dobni. Szörnyű érzés, hogy amikor hajtani kellene a szert, egyszerűen nem vagyok képes jól megcsinálni, a sebességet nem bírja el a sérülésem. Valószínű, hogy a szezonomnak vége, újabb vizsgálatok után kiderül, hogyan tovább. De nem adom fel, célba akarom venni a tokiói olimpiát. Most még egy kicsit nosztalgiázok, megnézem az olimpiai falut, de a stadionba, a döntőre most azt hiszem, nem kíván-
kozok.

Halász Bence viszont egy újabb nagy - élete eddigi legnagyobb - kihívása előtt áll, a csütörtököt ennek jegyében is töltötte. Ebéd után az edzéshelyszín felé, az 50 perces autóbuszozás közben váltottunk néhány szót, amelyekből sütött a tudatosság, amelyet a selejtezőben is láthatott ország-világ.

- Nem zavart az eső, hiszen otthon sem marad el edzés az időjárás miatt. Úgy éreztem, fejben rendben vagyok, egyáltalán nem izgultam, nem frusztrált a sok néző sem. És meg is tudtam oldani a feladatot, lazán, okosan dobtam. Ezt szeretném folytatni a döntőben is. Szerdán 80 százalék körüli volt a sebességem, úgy érzem, még bőven tudok gyorsulni, talán sikerül nagyobbat is dobni.

Halász Bence elsőre megdobta az 75,50-es selejtezőszintet és már indulhatott is vissza a szállásra Fotók: MASZ/Igaz Bálint

Pénteken 21.30-tól (M4 Sport) meglátjuk. A férfi kalapácsvetés fináléjának résztvevői a dobások sorrendjében: Pavel Barejsa (fehérorosz), Alekszej Szokirszkij (független), Özkan Baltaci (török), Nick Miller (brit), Szergej Margijev (moldovai), Wojciech Nowicki (lengyel), Quentin Bigot (francia), Dilsod Nazarov (tadzsik), Marco Lingua (olasz), Valerij Pronkin (független), Pawel Fajdek (lengyel), Halász Bence.

A súlylökő Márton Anita ezüstérmet nyert szerdán a vb-n. A tavaly olimpiai harmadik békéscsabai versenyző nagyszerű utolsó dobásával, a 19,49 méterrel a negyedik helyről a másodikra dobta fel magát. A győzelmet a kínai Kung Li-csiao 19,94 méterrel szerezte meg.

Márton Anita vb-öröme

Ez a magyar csapat második dobogós helyezése a londoni vb-n. Korábban Baji Balázs 110 méteres gátfutásban harmadik lett. Márton Anita még diszkoszvetésben is rajthoz áll.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!