Sportvilág

2016.08.30. 15:20

Kezdődik az Eb-selejtező - Nagy-Britannia ellen lép pályára először a magyar válogatott

Kecskemét - A magyar férfi kosárlabda-válogatott szerdán a vendég Nagy-Britannia (18.00, M4 Sport) ellen megkezdi szereplését az Európa-bajnoki selejtezőben. A Falco csapatkapitánya, a válogatott játékosa, Váradi Benedek bizakodóan várja a nemzetközi mérkőzéseket.

Tóth Gábor

Magyarország a kvalifikáció G csoportjába került, ahol Nagy-Britanniával, Macedóniával és Luxemburggal találkozik. A hét csoportból a csoportelsők és a négy legjobb csoportmásodik jut ki a 2017-es kontinensviadalra. A válogatottban Ferenc Csaba képviseli az Egis Körmend, Kovács Péter, Tóth Norbert és Váradi Benedek a Falco KC Szombathely színeit, és ott van a csapatban a szombathelyi nevelésű Perl Zoltán is.

- Július 20. óta együtt készülünk, rengeteget fejlődtünk az edzőtábor kezdete óta - árulta el Váradi Benedek, a válogatott játékosa, a Falco KC Szombathely csapatkapitánya. - Fárasztó napok állnak mögöttünk, sokat utaztunk, játszottunk edzőmeccseket Szerbiában, Romániában, Portugáliában és itthon. Csak néhány nap szünetet kaptunk, ritkán mehettünk haza. De nincs ezzel semmi gond, azért dolgozunk, hogy kijussunk az Eb-re - mindenki ennek a tudatában tette a dolgát. Az edzőmeccsek eredményei nem alakultak túl jól, de ezen felesleges rágódni, hiszen azokon a mérkőzéseket játékszituációkat, játékosokat próbálgattunk. Biztos vagyok benne, hogy a tétmérkőzéseken nem lesz gond. Fizikailag is felkészültünk az erőltetett menetre. Kell a kondi, mert rövid idő alatt kell lejátszanunk hat mérkőzést. Ráadásul a selejtező közepén zsinórban három idegenbeli meccs vár ránk Macedónia, Nagy-Britannia és Luxemburg ellen, amikor is tíz napig folyamatosan külföldön tartózkodunk majd.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány (ül) látja el instrukciókkal a magyar kosárlabda-válogatott játékosait - a munkát elvégezték Fotó: Hunbasket

- Egyértelmű célunk, hogy a magyar válogatott 1999 után ismét ott legyen az Európa-bajnokságon - szögezte le Váradi Benedek. - Szerintem a csapat képes megoldani ezt a feladatot - bár nem lesz könnyű dolgunk. Nagy-Britannia erős, agresszív, atletikus csapat, kellemetlen ellenfél. Macedónia pedig magas szinten jegyzett játékosokat vonultat fel. Luxemburg ellen elvileg nem lehet probléma, de senkit nem szabad lebecsülni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az első meccsen legyőzzük az angolokat - rögtön lépéselőnybe kerülnénk egyik legfőbb riválisunkkal szemben. Jó lenne megnyerni a csoportunkat, nem szeretnék számolgatni a selejtezősorozat végén. Bizakodó vagyok - a szakmai stáb és a játékosok is mindent elkövettek azért az elmúlt szűk két hónapban, hogy sikerrel záruljon ez a kvalifikáció. Jó a hangulat a válogatottban, jó a közösség, mindenki tudja a dolgát, és mindenki meg fog szakadni a sikerért!

- Én már annak is nagyon örülök, hogy túléltem a keretszűkítést, hogy a válogatott tagjaként futhatok neki az Eb-selejtezőknek. Mindent el fogok követni azért, hogy hasznos tagja legyek a csapatnak - zárta szavait Váradi Benedek.

Az Európa-bajnoki selejtezők menetrendje, augusztus 31., Kecskemét, 18.00: Magyarország-Nagy-Britannia (M4 Sport). Szeptember 3., Sopron, 18.00: Magyarország-Luxemburg (M4 Sport). Szeptember 7., Kavadarci, 20.30: Macedónia-Magyarország. Szeptember 10., London 18.30: Nagy-Britannia-Magyarország. Szeptember 14., Luxembourg, 19.30: Luxemburg-Magyarország. Szeptember 17., Szolnok, 18.00: Magyarország-Macedónia.

Játékoskeret és szakmai stáb

A magyar válogatott kerete: Eilingsfeld János, Tóth Ádám, Vojvoda Dávid, Witmann Krisztián (mind Szolnok), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Laboral, spanyol), Jones Jarros (Pesaro, olasz), Keller Ákos (Alba), Kovács Péter, Tóth Norbert, Váradi Benedek (mind Falco), Perl Zoltán (Capo d'Orlando, olasz), Ruják andrás (Sopron).

Szakmai stáb: Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány, Poór Péter, Forray Gábor, Miljkovics Goran edzők, Hermann János gyúró, Horváth Péter csapatvezető, Plézer Gábor technikai vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!