Sportvilág

2014.07.20. 19:11

Korosztályos kajak-kenu vb - Tíz aranyat nyertek a házigazda magyarok

Összesen tíz arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek a magyar versenyzők a Szegeden rendezett ifjúsági és U23-as kajak-kenu világbajnokságon. Vasárnap hét elsőség, két második, valamint egy harmadik hely volt a hazai mérleg.

A zárónap délelőttjén, 200 méteren öt aranyat és egy ezüstöt gyűjtve parádésan teljesítettek a magyarok. Az ifjúságiaknál K-1-ben Nádas Bence, C-1-ben Hajdu Jonatán, K-2-ben pedig a Balaska Márk, Birkás Balázs kettős állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg az U23-asok mezőnyében a kajakos Dudás Miklós és Kárász Anna diadalmaskodott, míg a kenus Lakatos Zsanett második lett.

Hajdu Jonatán megvédte címét, ráadásul második aranyát, összességében pedig harmadik érmét zsebelte be a Maty-éren.
A délutáni programban az 500 méteres döntők szerepeltek, itt is folytatták az éremhalmozást a magyarok. Az idősebb korosztályban nyert Kárász K-1-ben, Lakatos és Takács Kincső pedig C-2-ben - utóbbi egység megvédte címét -, míg a Lucz Noémi, Sólyom Dóra ifjúsági kajakpáros a második, az U23-asoknál Simán Fanni és Szilágyi Anett a harmadik helyet szerezte meg.

Szombaton első lett 1000 méteren az idősebb korosztályban Dombvári Bence, a Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kajakpáros - utóbbi egység megvédte címét - és az ifjúságiak mezőnyében a kenus Hajdu, aki Balla Leventével párosban egy második helyet is gyűjtött. A Lucz, Sólyom, Papp Cintia, Jankó Zita összetételű ifjúsági női kajaknégyes bronzérmet szerzett 500 méteren.

"Fantasztikus eredményt produkáltak fiataljaink, akik tíz aranyat, összességében tizenöt érmet nyertek ezen a világbajnokságon és itt Szegeden is bebizonyosodott, hogy nem csak Magyarországon erős a sportág, az egész világon növekszik a népszerűsége - értékelt Hüttner Csaba, utánpótlás vezetőedző. - Huszonkét nemzet szerzett érmet, tizenkét ország nyert aranyat, és minden kontinensnek lett érmes versenyzője, ami hatalmas szó. Rendkívül erős volt ez a világbajnokság, amelyen a mieink túlszárnyalták a várakozásainkat, le a kalappal mindenki előtt. A fiatalok bizonyították azt, amiben eddig sem kételkedtünk: továbbra is van merítési lehetőség, rengeteg tehetséges versenyzőnk van." A magyar csapat szenzációs teljesítményével első lett az éremtáblázaton, és a legjobb nemzetnek járó díj mellett átvehette a legjobbaknak járó elismerést női és a férfi kajakban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!