Sportvilág

2015.09.03. 13:04

Magyarország -Románia - Fontos mérkőzés vár a magyar labdarúgó-válogatottra

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken a Groupama Arénában (20.45, M4) sorsdöntő Európa-bajnoki sejeltezőt játszik Románia ellen - a keretben több vasi játékos szerepel.

Pum András

Bernd Storck szövetségi kapitány 25 fős kerete hétfő óta készül a mérkőzésre. A szurkolók felfokozott hangulatban várják a találkozót, ugyanis az elmúlt időszak jó eredményeinek köszönhetőn ismét van esély arra, hogy az 1986-os mexikói világbajnokság után ismét kijusson egy nagy nemzetközi tornára válogatottunk a 2016-os franciaországi Eb-re. Bár már nem a rendkívül eredményes Dárdai Pál a szövetségi kapitány, ez vélhetően nem okoz törést, hiszen Storck Dárdai javaslatára ült le a padra, a két szakember baráti kapcsolatban áll, Storck Dárdai szellemében folytatja a munkát és vélhetően mindent megbeszélnek egymással .Ha a válogatott nyer, óriási lépést tesz Franciaország felé, de kikapni semmiképpen nem szabad. A döntetlen akkor számít jó eredménynek, ha hétfőn, a következő körben nyerünk Észak-Írországban. De talán hazai pályán, telt ház előtt könnyebb begyűjteni a három pontot.

A keretben több vasi játékos is szerepel. A hosszú légioskodás után hazatérő Király Gábor 96 (!) válogatottságára készül. Jó esély van rá, hogy a rutinos kapus kezdő lesz, hiszen kirobbanó formában véd a Haladásban, és az előző Eb-selejtezőkön is élvezte a bizalmat. Talán meglepő, hogy ott van a keretben Predrag Bosnjak is - már csak azért is, mert a Haladás védője a bő keretben még nem kapott helyet. Stabil kerettag Stieber Zoltán, a bundesligás Hamburg szélsője. Stieber ugyan meccshiánnyal küzd a szezonban még nem játszott klubcsapatában , de az utóbbi két válogatott mérkőzésén remekelt, mindkétszer betalált a kapuba, jó esély van a játékára, a 10. válogatottságára. Guzmics Richárd legutóbb 2013 októberében, a Hollandia elleni 8-1-es vereség alkalmával volt utoljára hetedik alkalommal válogatott. Ugyanakkor nem meglepő, hogy a szakmai stáb felfigyelt a teljesítményére, ugyanis remek a lengyel bajnokságban, kulcsembere a Krakkónak.

A Haladás 29 éves bal oldali védője, Predrag Bosnjak tavaly június 4-én Albánia ellen mutatkozott be a válogatottban a 67. percben állt be. Az FTC-től a Haladáshoz nyáron visszatért szerb-magyar futballista a csapattal együtt remek formában játszik nem olyan meglepő tehát, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány meghívta a Románia és Észak-Írország ellen készülő keretbe.

- Meglepő vagy sem, én alaposan meglepődtem, amikor megtudtam, hogy válogatott kerettag lettem - mondta Bosnjak. - Nagyon boldog vagyok! Amikor nyáron hazaértem Szombathelyre, Mészöly Géza már jelezte, meglátom, ha keményen dolgozok, minden esélyem megvan, hogy behívjanak. De lehet, ő sem számított rá, hogy mindez ilyen hamar valóra válik. Persze a csapattársak nélkül ez nem sikerülhetett volna Halmosi Peti naná, hogy nem hagyta ki a ziccert, és viccesen közölte: látom, ennyit számít, ha vele egy csapatban futballozok... Noha azt még nem tudom, hogy pályára lépek-e a románok ellen erről még nem esett szó az edzőtáborban az biztos, jó formában, jó erőben érzem magam nagyon szeretnék lehetőséget kapni. Ami Bernd Storckot illeti, ennyi idő alatt is leszűrhettem, remek edző, roppant pozitív a hozzáállása, sokat kommunikál velünk. Igyekszik, hogy az edzőtáboron kívüli felfokozott várakozás ne vonja el figyelmünket a munkáról, gyakran mondja, hogy hideg fejjel kell futballoznunk. Nagyon jó a légkör a csapatnál, mindenki segíti a másikat, és igazán profik a körülmények is. Tisztában vagyok vele, milyen fontos meccs vár ránk, és függetlenül attól, hogy játszom-e győzelmet várok zárta szavait Bosnjak.

Az F csoport programja, 7. forduló, péntek: Feröer- Észak-Írország (20.45, Sport2), Görögország- Finnország (20.45), Magyarország -Románia (20.45, M4). 8. forduló, hétfő: Finnország- Feröer (20.45), Észak-Írország -Magyarország (20.45, M4), Románia -Görögország (20.45).

Októberben még két meccs vár a csapatokra, Magyarország 8-án Feröert fogadja, 11-én Görögországban lép pályára. A selejtező-sorozat végén a kilenc csoportelső és a kilenc csoportmásodik, valamint a legjobb csoportharmadik automatikusan kijut az Eb-re. A további nyolc csoportharmadik pótselejtezőre, egy oda-vissza vágós párharcra kényszerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!