Sportvilág

2016.05.05. 18:44

Rajt a jégkorong vb-n - Szlovákiával kezd a magyar válogatott

Körkép - Péntektől május 22-ig Oroszország ad otthont a jégkorong világbajnokságnak. A 16 csapatot felvonultató elit mezőnyben ott van a magyar válogatott is.

Tóth Gábor

A mérkőzéseket Moszkvában és Szentpéterváron rendezik. Az A csoportba Oroszország, Svédország, Csehország, Svájc, Lettország, Norvégia, Dánia és Kazahsztán, míg a B jelű nyolcasba Kanada, Finnország, az Egyesült Államok, Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország, Németország és Magyarország került. A csoportmeccsek után az 1-4. helyezettek az egyenes kieséses szakaszba jutnak, az 5-7.-ek számára véget ér a vb, a 8. helyen végzők pedig kiesnek. Legalábbis alaphelyzetben. A 2017-es IIHF jégkorong-világbajnokságot ugyanis Németország és Franciaország közösen rendezi. A nemzetközi szövetség döntése értelmében pedig ez a két ország nem eshet ki - ráadásul mindkét válogatott a magyaros B csoportban szerepel. Így három lehetséges forgatókönyv létezik. Ha Németország és Franciaország közül egyik sem lesz a B csoport utolsó helyezettje, akkor az A csoport és a B csoport utolsó helyezettjei kiesnek. A helyükre két csapat jut fel. Ha Németország vagy Franciaország a B csoport utolsó helyén végez, akkor az utolsó előtti helyezett eredményét az A csoport utolsójáéval összehasonlítják, és a két csapat közül a rosszabbik esik ki, a helyére egy csapat jut fel. Ha Németország és Franciaország a B csoport utolsó és utolsó előtti helyén végez, akkor csak az A csoport utolsó helyezettje esik ki, a B csoportból nem esik ki egyik csapat sem, és egy feljutó lesz. Így különösen nagy bravúr lenne, ha a magyar válogatott megőrizné tagságát az elit mezőnyben.

A magyar válogatott csoportmérkőzései. Május 7., szombat: Szlovákia-Magyarország 11.15. Május 8., vasárnap: Magyarország-Kanada 11.15. Május 10., kedd: Magyarország-Franciaország 19.15. Május 11., szerda: Finnország-Magyarország 19.15. Május 13., péntek: Egyesült Államok-Magyarország 15.15. Május 14., szombat: Magyarország-Fehéroroszország 15.15. Május 16., hétfő: Németország-Magyarország 19.15. A mérkőzéseket a Sport1 televízió élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!