Sportvilág

2017.08.14. 18:20

Új kihívásokat keresve váltott Stieber Zoltán

WASHINGTON Az észak-amerikai profi labdarúgó-ligában (MLS) szereplő DC United színeiben folytatja pályafutását Stieber Zoltán. A válogatott futballista bő egy hete kapcsolódott be új csapata munkájába - az első benyomásairól és terveiről beszélt lapunknak.

Tóth Gábor

A Sárvárról indult Stieber Zoltán 17 éves kora óta futballozik külföldön. Több mint három évet játszott Angliában, majd Németországban lett profi labdarúgó. A Koblenz, az Aachen, a Mainz, a Geruther Fürth, a Hamburg, a Nürnberg, végül a Kaiserslautern érintésével jutott el Washingtonba. A Bundesligában 50 bajnoki meccset játszott, 6 gólt, 6 gólpasszt jegyzett. A Bundesliga II-ben 129 alkalommal lépett pályára, 26 gól, 38 gólpassz került a neve mellé. A magyar válogatottban 2011 óta szerepel, 21 mérkőzésen háromszor talált kapuba - ott volt a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon. Huszonnyolc évesen pedig úgy döntött, hogy kipróbálja magát a Major League Soccer (MLS) küzdelmeiben.

Stieber Zoltán már a DC United mezében edz Fotó: DC United

- Abban biztos voltam, hogy Kaiserslauternből távozni akarok - fogalmazott Stieber Zoltán. - Tárgyaltam más csapatokkal is - de most már lényegtelen, hogy mely klubok kerestek meg, nem szeretnék neveket mondani. Mindig érdekelt, mindig is vonzott az MLS, most pedig kaptam egy olyan lehetőséget, amit úgy éreztem, hogy meg kell ragadnom! Iszonyatosan fejlődik a bajnokság, egyre több minőségi labdarúgó szerepel a ligában. Vannak nézők, jó a körítés. A DC Unitednél is komoly tervekkel erős csapatot épít a klubvezetés, jövőre lesz például kész az új stadionunk. Örülök, hogy én is részese lehetek ennek a fejlődési folyamatnak. Egészen pontosan 2009 óta játszottam Németországban. Szerettem Németországban élni, de elérkezettnek éreztem az időt a váltásra. Elsősorban új kihívásokra, új feladatokra vágytam - a reményeim szerint a United mezében sok időt tölthetek majd a pályán, fontos szerepem lesz a csapatban. 2018. december 31-ig biztosan a DC United játékosa leszek, hogy utána mit hoz a jövő, azt nem tudhatom. Igaz, a szerződésemben szerepel még egy 1+1 éves opció is. De azt nem mondom, hogy most lezártam karrierem európai részét - a futballban soha ne mondd azt, hogy soha! Washingtonban mindenki kedvesen fogadott. A nagykövetségtől is kijöttek köszönteni az első edzésemen, ami nagyon jólesett. Nincs gond a beilleszkedéssel. Mielőtt aláírtam a szerződésemet, egyeztettem Bernd Storck szövetségi kapitánnyal. Biztatott, hogy vágjak bele az amerikai kalandban. Neki az a legfontosabb, hogy rendszeresen játékban legyek. Biztosított arról, hogy ha játékba lendülök, ha jó formában leszek, akkor behív a válogatottba. A kapitány mindig korrekt volt velem, mindig élveztem a bizalmát - nekem nincs mást dolgom, mint a legjobb tudásom szerint futballozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!