Szalafő

2015.07.30. 11:42

Öregbítik a hírnevét - Kinyitották kapuikat, megmutatták a kincseiket

Szalafő – Ebben a hónapban több napon át is nyitott portákkal várták az érdeklődőket. A kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Bajdó Bettina

Lugosi Arnold polgármester elmondta, hogy régóta tervezik már, hogy hosszabb ideig kinyitják kapuikat az érdeklődők előtt, ez a kezdeményezés is emiatt jött létre. Nem ez az első alkalom, hogy megmutatják a kincseiket, 2013-ban a Tökfesztiválhoz kapcsolódva engedtek betekintést a mindennapjaikba. Ezt Gaál Zsuzsanna, a Múltidőző Porta tulajdonosa indította el. A kezdeményezés mögé állt az önkormányzat is, valamint a helyiek is jó ötletnek találták. Azóta hosszú hétvégéken, ünnepekkor és őrségi rendezvényekhez kapcsolódva meghirdetik a nyitott portákat is. Hosszú távú terveik között pedig szerepel az is, hogy a nyitott portáik tanösvényszerűen működjenek. Ehhez azonban több időre van szükségük. Nem elég ugyanis táblákat kitenni, hogy merre kell menni, hanem az itt élő embereknek nagyon sok munkát kell ebbe belefektetniük. A júliusi kezdeményezéshez kilencen csatlakoztak, de volt, hogy 17 nyitott porta várta az érdeklődőket. A júliusi tapasztalatok jók, van igény a nyitott portákra, sokan Szombathelyről és Zalaegerszegről is eljönnek, hogy megkóstolják a messze földön híres rétest, a málét vagy a „hőkkön süt perecet".

A Batha Portán például mindent meg lehet tudni a magokból készült olajok jótékony hatásairól, meg is lehet ízlelni a messze földön híres termékeket. Ezenkívül lekvárokból, házi savanyúságokból is kaphat kóstolót az ide betérő.

– A kézi faprésen történő hagyományos olajütést mutatjuk be – mondja Batha Judit háziasszony. – Különlegesség, hogy a sajtolást maga a vendég csinálja, mi csak asszisztálunk hozzá. Így igazi betekintést nyerhet a munka folyamatába. Nagyon sokféle magból készítünk olajat, mindig kísérletezünk újdonságokkal is. Sokféle jótékony hatása ismert az olajaknak, sok visszatérő vendégünk van. Ők is elmondják a tapasztalataikat.

Judit büszkén újságolja, hogy egyik vásárlójuk nemrég Milánóban járt és ott fotózta le, hogy az expó magyar részlegén az ő magolajaik is megtalálhatók. Úgy érzi, ez nagyon pozitív visszajelzés, amellett pedig ők is öregbítették ezzel az Őrség hírnevét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!