Szentgotthárd

2017.01.26. 18:16

A szálló por okoz gondot már napok óta

Szentgotthárd - Egy fokozattal jobb már a szentgotthárdi levegő minősítése, de még mindig nem „természetes”.

Bakos Ágnes

A csütörtök esti mérések szerint már „csak" 51 mikrogrammnyi szálló port mértek egy köbméter szentgotthárdi levegőben. Ez fele annyi, mint a hét elején mért érték, de még mindig magasnak számít. A „kifogásolt" kategóriába esik most a szentgotthárdi levegő, az elmúlt napokban még az „egészségtelen" minősítést kapta. A domináns szennyezőanyag folyamatosan a szálló por, vagy más néven kisméretű részecske, amit PM10-ként jelölnek a mérések.

A határértéke az ötven mikrogramm köbméterenként: a naptári év alatt 35 alkalomnál többször nem léphető túl ez az érték, onnantól már veszélyes a levegő.Ez a szennyezőanyag jut a levegőbe a gépjárművek kipufogójából, gyárakból és a lakossági fűtés eredményeként is. A legszennyezettebb levegőjű napokon átlépte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a Szentgotthárdon mért érték - és lehet még ilyen a szélcsendes napokon. Olyankor lehetőség szerint mérsékelni kell a szilárd és olajtüzelésű berendezések használatát, és minden formában tilos a hulladék nyílt téri égetése; s aki teheti, ne használja az autóját. Nem csak a légúti betegségben szenvedőket terheli meg a szmogos levegő: a por részecskéi sértik a szem kötőhártyáját, ingerli a felső és alsó légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthatnak ki, majd rövidtávon gyulladást okozhatnak az egészséges szervezetben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!