Szentgotthárd

2015.08.02. 07:09

Csatafutás és történelmi napok Szentgotthárdon - fotókkal

Szentgotthárd – A Szentgotthárdi Történelmi Napok harmadik napja a sporté volt: több százan mérették meg magukat a csatafutáson. Közben hangulatos, csendes középkori életképekkel telt meg a belváros.

Bakos Ágnes

Lovag lett Patrik és Milán. A két fiú nagyon kíváncsian szemlélte Hunyadi Mátyás Fekete Seregének felszerelését. Sorban ki is próbálták az eszközöket: kesztyűt, sisakot, és amelyikük bírta, kisebb-nagyobb segítséggel még kardot is ragadott. A büszke szülők fotókon örökítették meg az ifjú lovagokat.

Közben a török had sátra sem volt üres, bár a sereg nagy közös lakomával készült az esti csatára szombat délután.

Azért Raham Gölbasi szívesen mutatta be az érdeklődőknek az autentikus török felszerelést és fegyvereket. Krajczár Kristóf a szüleivel érkezett és az apró fiú a fénykép kedvéért egy kézzel is elbírta a török fegyvert.

A színpadról az állatok nyelvén tudó juhász, név szerint Tibi szórakoztatta a kicsiket és a szüleiket a szombat délutáni napsütésben.

 

A futásé volt a főszerep pár száz méterrel arrébb. Futottak kicsik és nagyok, lányok és fiúk, rövidebb és hosszabb távokon. Előzetesen már 270-en neveztek, de a helyszínen is lehetett csatlakozni a Csatafutáshoz.

A tízéves gyerekeknél például annyi volt a nevező, hogy az előzetes tervekkel ellentétben külön mérették meg magukat a lányok és a fiúk. Óriási közönsége volt az atlétáknak, sokan buzdították őket.

A szombat esti csata után a Szentgotthárdi Történelmi Napok utolsó napja hangosnak ígérkezik, hiszen Nemzetközi Fúvószenekari találkozó lesz: zenés menet a város utcáin, zenekarok szórakoztató műsorai a kolostorudvarban.

A Történelmi Íjászversenyt a Várkertben tartják és továbbra is működik a városnéző kisvonat, nyitva a népi játszópark és a mesterségek utcája. Keresztes Ildikó koncertje zárja majd az idei szentgotthárdi időutazást vasárnap.

Így nyerték meg a csatát a magyarok Szentgotthárdon

Fotók: Kérészrajzás Szentgotthárdon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!