Szentgotthárd

2016.02.07. 20:53

Egy meghibásodott turbina okozta az égzengést a Rába partján

Szentgotthárd - 2013-ban kezdték meg építeni a Rába jobb oldalán az erőművet. 2015-ben átadták, nemrég zajszennyezés miatt kellett az üzemeltetővel többször is egyeztetni - mondja Lábodi Gábor, a Jobbik helyi alapszervezetének az elnöke, képviselő-testületi tag.

Melus Marcell

Január első napjaiban hangosan szólt a Rába partján álló erőmű. Hangját a földrengéshez, az égzengéshez hasonlították a helyiek.

- Többen is felhívták erre a figyelmemet, én is jeleztem Szentgotthárd jegyzőjének, illetve az alpolgármesternek a zajszennyezést - folytatja Lábodi Gábor. - A zajszennyezés ugyanis ugyanolyan kárnak minősül, mint például a veszélyes hulladék kiöntése vagy az olajszennyezés. Erről törvény is rendelkezik. Kértem a hivatal intézkedését, hogy valamit csináljanak ez ügyben. Ám akkor még nem történt semmi. Nem sokkal később azonban - Lábodi Gábor szerint - az alpolgármester, Labritz Béla felvette a kapcsolatot a céggel, amelynek vezetői kifogásokat kerestek. A képviselő megelégelte a dolgot, ő maga is megkereste az üzemeltetőt, és elmondta neki, ha a turbina továbbra is ilyen hangosan szól, akkor feljelentést tesz a környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságnál, mert egy egész városrész életét megkeseríti a zaj. Akkor a cég ismételten arra hivatkozott, hogy alacsony a vízállás, emiatt ilyen hangos az erőmű.

Az üzemeltető azóta elhárította a hibát, s segítőkész volt a lakókkal (Fotó: Melus Marcell)

- Szó szót követett, végül a tettek mezejére léptük - teszi hozzá a helyi elnök. - Az üzemeltető leállította az egészet, én hazamentem, telefonon tartottuk a kapcsolatot. Először az egyik turbinát kapcsolta be. Ez csendes, nyugodt volt. Majd ezt leállította és bekapcsolta a másikat. Kiderült, ezzel van a probléma. Nekiállt hangosan darálni. Megbeszéltük telefonon, hogy közösen megnézzük. Így is lett. Másnap kiderült, hogy az egyik turbina mellet egy burkolatdarab leszakadt. Ez időközönként hozzáért a turbinához, ezért volt ennyire hangos.

A hibát elhárították, egy darabig csend volt. Ám megérkeztek a kemény mínuszok, jegesedett a Rába, ismét zajos lett a turbina. A képviselő nem tehetett mást, ismét megkereste az üzemeltetőt. Megegyeztek abban, amíg a jegesedés tart, addig lekapcsolják este 10 és reggel 6 között, tekintettel az ott élőkre. Lábodi Gábor lapunknak elmondta azt is, amióta nincs hideg, nem fagy be a víz, azóta csend és nyugalom van. A cég vezetője ígéretet tett, hogy bármikor, akár éjszaka is hívhatják baj esetén, ő azonnal intézkedni fog. A Lábodi Gáborral folytatott interjú során kiderült, hogy minden rendben van ma már. A cég vezetője pedig azóta már elnézést is kért a probléma miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!