Szentgotthárd

2015.01.28. 13:42

Elúsznak a milliók? - Ismét napirendre került az el nem készült szentgotthárdi sportcsarnok ügye

Szentgotthárd – A városi sportcsarnok építése, illetve nem építése is szóba került a mai testületi ülésen. Kiderült, az önkormányzat nem vétkes az ügyben.

Szendi Péter

 

Fotók: Szendi Péter

Lábodi Gábor (Jobbik) képviselő intézett kérdéseket a sportcsarnok körüli visszásságok ügyében, mert szeretett volna tisztán látni, hogy van-e az önkormányzatnak felelőssége abban, hogyan áll az építkezés és hogyan úsznak el milliók.

Mint az többször megírtuk már, a beruházás több mint egymilliárd forintba kerül, ebből egy multifunkciós sportcsarnoknak kellene elkészülnie. A csarnok ötletét a Szentgotthárdi Kézilabda Klub vetette fel, amikor egy törvénymódosítás lehetővé tette, hogy a vállalkozások társasági adójuk terhére támogathatnak amatőr sportegyesületeket, ha azok az úgynevezett látványcsapatsport kategóriában tevékenykednek. Maga a létesítmény adókedvezményes pályázat során valósulhatott volna meg, ehhez a város adófizető cégei adták az alapot. A 2 ezer négyzetméteres csarnok 600 néző befogadására lenne alkalmas, a küzdőtéren az összes teremsport helyet kaphatna. A tervek szerint lett volna benne jakuzzi, szauna, konditerem, klubszoba is. Tavaly ősszel a munkálatok lelassultak, majd abbamaradtak. Mára sokan feladták a reményt, hogy valaha is elkészül a csarnok.

Lábodi Gábor arra volt kíváncsi, hogy volt-e az önkormányzat részéről megbízott projektvezető az építkezés és az üzleti dolgok lebonyolítása ügyében. Erre Huszár Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester egyértelmű választ adott: nem, nem is lehetett, mivel a projekt nem az önkormányzat kezelésében van. Elmondta azt is, hogy az önkormányzat az adókedvezményes pályázatok kiírási feltételei miatt a kézilabdaklubra bízta a beruházást, ezt a törvény írta elő. Lábodi Gábor a kivitelező cégről is kérdezett, miszerint igaz-e, hogy a botrányos beruházás előtt mindössze három hónappal alapították meg a céget. A polgármester erre nem tudott válaszolni, mivel a csarnok kivitelezőjének a hátteréről pontos jogi információi nincsenek.  Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak rálátása nem volt az ügyre. Felvetődött a kérdés, hogy a helyi kézilabdaklub miért nem indított jogi eljárást az ügyben, amikor már látható volt, hogy nem lesz időben kész a csarnok. Erre viszont konkrét választ adott Huszár Gábor: a testület már korábban felszólította a klubot, hogy tegye meg a jogi lépéseket, jelentse fel a kivitelezőt. A város első embere úgy tudja, hogy már rendőrségi eljárás is indult az ügyben.

Egyelőre az önkormányzatnak nincs lehetősége a cselekvésre, meg kell várni, amíg az utolsó meghosszabbított átadási határidő lejár. Terveik viszont vannak arra nézve, hogyan szerezhetnék vissza a területet, ezek azonban még csak feltételes módúak. Lábodi Gábor szerint a kézilabdaklub környékén is szét kellene nézni, hátha ott is találnának valamint. Szalainé Kiss Edina (független jelölt) szerint nem a klub nyakába kellene varrni azt, hogy ilyen szerencsétlen módon alakult a beruházás. Dömötör Sándor (független jelölt) pedig azt hozta fel, hogy emiatt a labdarúgók szenvednek, ők fizetik az árát a beruházásnak, konténerekben öltöznek. Feltette a kérdést, hogy mindezért ki kárpótolja majd őket, mikor lesz vége a méltatlan körülményeknek. Hozzátette: mindezt a tekésekre is el lehet mondani.

Kardosné Kovács Márta (Fidesz-KDNP), a pénzügyi, városüzemeltetési és jogi bizottság elnöke utalt egy korábbi határozatra, mely szerint vizsgálat indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!