Szentgotthárd

2014.07.24. 16:11

Fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli a Móra Ferenc Városi Könyvtár

Szentgotthárd - Csütörtökön ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum. Az olvasás szeretetének a gyökerei ennél azonban jóval régebbre nyúlnak vissza a városban.

Bajdó Bettina

Az ünnepség elején Huszár Gábor polgármester köszöntötte a megjelenteket. A beszédének az elején rögtön kitért arra, hogy az idei év a jubileumok éve Szentgotthárdon. Utalt ezzel többek között a szentgotthárdi csata kerek évfordulójának megünneplésére is.

– Egy intézmény életében a hatvan év jelentős esemény – folytatta a polgármester. – 1948-ban ötszáz forintot szavaztak meg a könyvtár létrehozására. Ebből az összegből 1954. augusztus 1-jén meg is nyitott a jelenlegi könyvtár jogelődje. Szentgotthárdon azonban sokkal mélyebbre nyúlnak a gyökerei a könyveknek, az olvasás szeretetének. Több olvasóklub és kör is volt korábban.

A polgármester hozzátette, hogy Széll Kálmán is tiszteletbeli tagjai volt a helyi olvasókörnek, őt 1914-ben az ötvenéves évfordulón választották be. Ebből kiderül, hogy az 1800-as évek közepén is aktívan működtek a könyvek szeretetére épülő klubok.

Molnár Piroska helyi könyvtárigazgató a hatvanéves jubileumra készült fotókiállítást nézi. Fotó: Szendi Péter

A polgármester megköszönte a könyvtári dolgozók elhivatottságát és munkáját, melynek köszönhetően az utóbbi években jelentős fejlődésen ment keresztül az intézmény. Rengeteg órát töltöttek a dolgozók kutatómunkával, miközben digitalizálták is a dokumentumokat.

A polgármester kérdésünkre elárulta, ő maga is beiratkozott korábban a könyvtárba. Szeret olvasni, leginkább a történelmi könyvek iránt érdeklődik.

A könyvtár elmúlt hatvan évét Pallósiné dr. Toldi Márta megyei könyvtárigazgató mutatta be a jelenlévőknek. Kiderült, hogy 1954. augusztus 1-től hozták létre a könyvtár jogelődjét Szentgotthárdi Járási Könyvtár néven. Már kezdettől kettős feladatot látott el: a helyi lakosság olvasási igényeinek kielégítése mellett a járáshoz tartozó községek könyvtárainak módszertani irányítását is. Jelenleg is négy városrészi fiókkönyvtárat működtetnek és 14 városkörnyéki községi könyvtár mozgókönyvtári hálózati gondozását végezik. A könyvtár 1960-ban költözött a Kossuth Lajos utcából a Béke téri (ma Széll Kálmán tér) iskolaépület földszintjére, s 1990-től a gyermekkönyvtár is itt kapott helyet. Az olvasók 60 ezer könyvből, 1800 bekötött folyóiratból, 3500 képdokumentumból, 3700 hangzó, 500 elektronikus dokumentumból válogathatnak, a hírlapolvasóban több mint százféle folyóirat áll rendelkezésre.

A történeti kitérő után köszöntötték a leghűségesebb olvasókat, majd fotókiállítás is nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!