Szentgotthárd

2015.04.16. 10:50

Kisugárzó Szentgotthárd - Elkészültek a hosszú távú fejlesztések

Szentgotthárd vezetői, szakemberei elkészítették a város tervezett fejlesztési koncepcióját és stratégiáját. Mindehhez azonban még várják az ötleteket.

Szendi Péter

A tervezők szeretnék, ha Szentgotthárd 2030-ra az országhatáron belül és azon túl is ismert és jól csengő, gyorsforgalmi úton és vasúton is könnyen megközelíthető hazai járműipar egyik fellegvára, a dinamikusan fejlődő regionális növekedési zóna meghatározó innovációs centruma lenne. Az ipar fellendülése mellett már most is dolgoznak azon, hogy fellendüljön az idegenforgalom, s ez is jelentős foglalkoztató ágazattá váljon. Az egészség- és sportturizmust is fejlesztenék, továbbá az üzleti turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnének. Azt tervezik, hogy a stabil gazdasági háttér, az átlag feletti jövedelemszint gyarapítja majd a lakosságszámot. Az oktatási és a kulturális szolgáltatáskínálat növelése pedig komoly szellemi kisugárzást mutathat az egyre inkább bővülő határok feletti vonzáskörzetekben is.

Szentgotthárdon már most is azon dolgoznak, hogy fellendüljön az ipar és az idegenforgalom. Fotó: Szendi Péter

A jövőkép megvalósulásához négy átfogó területen több egymással összefüggő cél rögzítése és követése szükséges: elsőként a helyi gazdasági versenyképesség fokozása, másodikként pedig a város vonzerejének a növelése. Továbbá javítani kell a lakosság életkörülményeit, szolgáltatásokkal való ellátottságát. Fontos tényező továbbá a város térségi szerepének az erősítése. Ennek érdekében a stabil gazdasági bázist meg kell őrizni, erősíteni, a fizikai és humán erőforrás háttérét biztosítani. Ki kell használni a helyi egészségturisztikai adottságokat, óvni kell a város környezetét, illetve a vonzerejét növelni, megújítani.

A négy fő cél: a város versenyképesség tétele (gazdaságfejlesztés), az élményt adó település kialakítása (a vonzerő erősítése). A „szolgáltató város" létrehozása, vagyis a humán erőforrások fejlesztése, illetve a „kisugárzó város" kialakítása (a település városi, térségi szerepkörének megerősítése). Gazdasági téren a város és iparterületei közúti elérhetőségének radikális javulására van szükség, a kis- és középvállalkozások számának számottevő emelkedésére, illetve az ipari telephelykínálat jelentős bővülésére. A vonzerő növeléséhez meg kell újítani a városi tereket, turisztikai termékeket kell létrehozni. A „szolgáltató város" létrejöttéhez szükséges az, hogy javuljanak az otthonteremtés feltételei a fiatal munkavállalók számára. Továbbá meg kell oldani az idős emberek gondozását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!