Szentgotthárd

2014.08.18. 14:55

Különleges zenei élmény a templomért Szentgotthárdon

Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos az 1Úton Zarándoknap és a Nagyboldogasszony Templom megáldásának 250. évfordulójára komponált egy rendhagyó, egyedülálló zenei koncerttel készült.

Bajdó Bettina

A szentgotthárdi kolostorépület barokk kertre néző teraszán egyedülálló élményre várták szombat este az érdeklődőket. A műsor előtt Huszár Gábor polgármester beszélt arról, milyen úton jutottak el odáig, hogy ez a koncert létrejöhessen.

- Idén olyan szerencsés csillagzat alatt vagyunk, hogy két kerek évfordulót is ünnepelhetünk a templommal kapcsolatban - mondja a polgármester. - 1764-re már elkészült a templom, részben kész volt a belső festése is. Olyan állapotban volt, hogy a szentgotthárdi csata 100 éves évfordulójára meg lehetett áldani. Ünnepélyes körülmények között ezt Fritz Alberik apát tette meg, ez azt jelentette, hogy már lehetett a templomban misézni. Ennek pont 250 éve, akkor Nagyboldogasszony napján történt.

A polgármester hozzáteszi: 1605-ben felrobbantották a helyi templomot, az ősi monostort. A szentgotthárdiaknak nem volt templomuk 140 éven át. Viszont négy fő apát azon dolgozott folyamatosan, hogy az elveszett szentgotthárdi birtokok visszakerüljenek a ciszterek tulajdonába. 1734. július 29-én III. Károly magyar király átadta az adománylevelet Robert Leeb apátnak, így hivatalosan is visszakerültek a ciszterek birtokába a helyi területek. Ennek pedig idén pontosan 280 éve.

- A két kerek évfordulónk idén egybeesett az 1Úton nemzetközi zarándoklattal, Szentgotthárdra négy irányból is érkeztek zarándokok -   emeli ki Huszár Gábor. Mindenképpen szerettünk volna egyedülálló élményt nyújtani számukra a fizikai megterhelés után. Volt egy ötletünk, melyet szerettünk volna megvalósítani, az is különleges zenei élményt nyújtott volna. Ám a sors közbeszólt.

Egy hónappal ezelőtt a szervezők Gerebics Sándor segítségével jutottak el Szakcsi Lakatos Bélához, aki szívesen vállalta a felkérést. Akkortájt Huszár Gábor Budapesten véletlenül személyesen is megismerkedett Kathy Horváth Lajossal, telefonszámot cseréltek.

- Nagy öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy Szakcsi Lakatos Béla igent mondott a felkérésre - folytatja a polgármester. Személyes élményem is fűződött hozzá. 1978-tól rendszeresen jártam Nagykanizsára jazzfesztiválokra. A fesztiválok egyik legnagyobb durranása az, amikor az utolsó előtti este egy üveg pálinka mellett összeállnak a zenészek és örömzene van. Ilyenkor csak szűk kör van jelen. Szakcsi Lakatos is részt vett ezen, s egyszer csak kiszólt nekünk, hogy mit játszanak. Mi azonnal bekiabáltuk, hogy a Zöld disznók dalát. Azóta is őrzöm ezt a szép emléket.

A felkérés után kiderült, hogy Szakcsi Lakatos Béla a mai napig együtt játszik Kathy Horváth Lajossal, s mind a ketten elvállalták a felkérést. Miután megkapták az összeállított anyagot, azt mondták, hogy készülnek a jeles alkalomra egy különleges improvizációval.

- Nagy rajongója vagyok Kathy Horváth Lajosnak is - teszi hozzá . 1976-ban másodikas gimnazista voltam, nekem már megvolt az Esküvő című lemez, a zenész első rögzített felvétele. Még a mai napig őrzöm. Mindketten ünnepelt, világhírű jazzzenészek, így óriási megtiszteltetés, hogy itt vannak Szentgotthárdon, s elvállalták a szerepet, hogy készülnek egy különleges improvizációval.

A polgármester a koncert előtt megköszönte Szőcs Géza kormánybiztosnak, miniszterelnöki főtanácsadónak, hogy megtisztelte az ünnepünket, s azt kérte, hogy vigye a hírét a városnak a miniszterelnök felé. A művészektől pedig annyit kért, hogy mondják el minél több helyen, hogy a határ mellett van egy kisváros, mely megpróbálja az értékeit minél méltóbb módon ápolni.

Megajándékozták a várost

Mindkét művész világhírű, mégis vállalták, hogy különleges zeneművet improvizálnak az ünnepre

Két, világhírű művész látogatott el szombaton Szentgotthárdra, és megajándékozták a várost egy egyedülálló zenei élménnyel. Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző. Érdemes művész. Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme a dzsessz felé fordult. 1970-ben a Montreux-i Jazz Fesztiválon Pege Aladár kvartettjével második díjat nyertek. Ez indította el nemzetközi karrierjét. Kathy Horváth Lajos a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozatával rendelkező, érdemes művész ötéves korában kezdett hegedülni. A kortárs  dzsessz előadójaként a hetvenes évek kezdetén vált ismertté. A nemzetközi free dzsessz színtéren is kimagasló Szabados György Az esküvő (1974) című műve volt az első lemezfelvétel, amely rögzítette Kathy Horváth Lajos egyéni játékát. 1976-ban a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasaként a Párizs melletti San Lise-be került. Közel tíz éve már, hogy hegedűinek és brácsáinak különleges elhangolásával Kathy teljesen egyedülálló előadásmódot és hangzásvilágot alakított ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!