Szentgotthárd

2015.02.25. 09:36

Mire futja a szentgotthárdi költségvetésből 2015-ben? - A testületi ülés percről percre

Szentgotthárd – Összeültek a képviselők, délután kettőkor elkezdődött a februári ülés. Olvasóinkat percről percre tájékoztatjuk az eseményekről.

Bajdó Bettina

Olyan témákat vitatnak meg például, mint a város idei költségvetési rendelete. Beszámoló hangzik el a Pannon Kapu Kulturális Egyesület tavalyi tevékenységéről és az idei terveikről. Ennél a napirendi pontnál kitérnek az önkormányzattal kötött szerződés aktualizálására, a művelődési ház lehetőségeire kulturális és civil téren, valamint az idei rendezvénytervekre is. Ezt követően a közművelődési koncepciót vizsgálják felül. Ezen kívül beszélnek még a könyvtár és a múzeum éves munkatervéről, a Széll Kálmán portrészobor felajánlásáról, egyes külföldi állampolgárok Szentgotthárdon tartózkodásának helyzetéről. Szóba kerül még egy testvérvárosi pályázat, a vasúti betonaljak elszállítása, az új szociális rendelet megalkotása, illetve a fürdő kérelme is.

14:20 Elkezdődött az ülés

A szentgotthárdi ülés Huszár Gábor polgármester nyitotta meg. Javasolta többek között azt, hogy vegyék fel napirendi pontok közé a III. Béla szakképző iskola kérelmét a 125 éves évfordulóval kapcsolatban. Ezt elfogadták, továbbá azt is, hogy zárt ülésen tárgyalják majd a SZET Kft. átvilágítását, a fürdő kérelmét, illetve a Szentgotthárdért Közalapítvány kuratóriumi tagságát.

A polgármester hozzátette, hogy az elmúlt napokban meghalt a város ismert és elismert gyermekorvosa dr. Máté János, egy perces néma főhajtással emlékeztek meg róla. Ezt követően a két ülés között történt fontosabb eseményekről és a lejárt határidejű határozatokról beszélt a polgármester.

14:45 Mintha lazacok ülnének az asztal mellett

A polgármester programjának ismertetése után a képviselőtársaké a szó. Elsőként Lábodi Gábor (Jobbik) szólal fel. Elmondja, hogy nem vigasztalja a helyieket, hogy nem láthatják a tévében a közvetítést. Szerinte az internetes közvetítés minősége nem üti meg a ma elvárt szintet, a múltkori közvetítés során minden rózsaszínben pompázott, mintha lazacok ültek volna az asztal mellett. Szorgalmazza, hogy a városi tévé újra közvetítse az üléseket. A tervezett M86-os utat hozza fel, a közmeghallgatás fontosságát hangsúlyozza.

Huszár Gábor szerint a jobbikos képviselő csak részinformációkkal rendelkezik. Dr. Dancsecs Zsolt  jegyző hangsúlyozza, senkinek nincs lazac színe, jó minőségű a kép. Hozzáteszi, közvetítés lesz akkor, ha a város tévé akarja.

Huszár Gábor azt javasolja, hogy ne hagyja magát a jobbikos képviselő megvezetni. A város tévé munkatársai itt vannak a teremben. A kábelt össze kell dugni, rá lehet csatlakozni és élőben ezt az adást közvetítheti a televízió. Hozzáfűzi, azon vannak, hogy közeledjenek az álláspontok, s remélhetőleg, jövő hónapban lesz élő városi közvetítés.

Az M86-os úttal kapcsolatban annyit mond el, hogy holnap kettő órakor itt lesz az egyeztetés. Ez a helyieket és a környékbelieket érinti majd. Hangsúlyozza, hogy a város ragaszkodik a 2X2 sávhoz az ipari fejlesztések miatt, legalább az engedélyeztetésben így szerepeljen. Elmondja még továbbá, hogy a rábafüzesi dombról lejövő nagy esőzések utáni belvíz megnyugtató elvezetését szeretnék a műszaki tartalomban látni.

Kardosné Kovács Márta (Fidesz-KDNP) egy eseményről számol be, egy nyugdíjas farsangról, megköszöni mindenkinek a munkát. A pénzügyi bizottság tett egy-két javaslatot a két ülés közötti beszámolóhoz. Felmerül a gondolat egy új helyi adó kivetéséről. Számos elhanyagolt, használaton kívüli ipari terület van a városban. A képviselő szerint, ösztönzőleg, hogy induljon be valamilyen tevékenység ezeken a területeken, új helyi adó kivetítését ehetne bevezetni. Illetve szeretnék minimalizálni a telekadót.  Huszár Gábor szerint is az elhagyott ipari területekre a városnak joga van tisztességes adót kivetni, hogy gondolkodjanak el a tulajdonosok azon, hogy mit kellene kezdeni a területtel.

Lábodi Gábor reagál a felvetésekre, szerinte a múltkori testületi ülésen olyanok voltak, mint a SpongyaBob című mesefilmben Patrik, a tengeri csillag.

Szalainé Kiss Edina (független) képviselő is kéri, hogy a tévé közvetítse a testületi ülést. Felhozza a levegő szennyezettségének a problémáját, melyet főként az időjárás és a nem megfelelő anyaggal való tüzelés okoznak. Kéri, hogy vizsgálják meg ezt a problémát! Továbbá a jövő havi tiszteletdíját felajánlja a helyi mentőszolgálatnak, mert ismét jól vizsgáztak segítőkészségből, emberségből.

14:55 Új helyi adót vezethetnek be

A jegyző a Brenner János boldoggá avatásáról beszél, arról, hogy belátható időn belül megtörténik és azokról a fejlesztésekről, melyek ezzel kapcsolatban várhatók. Virányi Balázs (független) a közvilágítással kapcsolatban javasolja, hogy jelentessék meg a helyi újságban a központi telefonszámokat, hol lehet bejelenteni a hibákat. Közben kiderül, hogy benne van az újságban. A polgármester elmondja, jó lenne, ha rugalmasabban állna hozzá a szolgáltató.

Lábodi Gábor a légszennyezettségről elmondja, hogy elvileg van mérőállomásuk. A levegő romlása egy folyamat része. Hangsúlyozza, ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, súlyos probléma.  A jegyző szerint szó sincs arról, hogy megfulladnának, minden adatot meg lehet találni a neten óránkénti frissítésben.  Huszár Gábor elmondja, fogadja el mindenki, hogy annak, aki ennél az asztalnál ül, annak a szavainak súlya van, nem szabad meggondolatlanul olyan információkat közhírré tenni, ami félinformációkra épül. Azt javasolja, hogy nézzék meg a mérő adatait órára pontosan, ebből kiderül, hogy a városnak jó a levegője. De vannak olyan téli időszakok, amikor időszakosan romlik egy-egy térség levegője.

Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) hozzáteszi, hogy az egészségre nem volt káros a levegő azon a napon sem. Dr. Sütő Ferenc szerint ne legyenek ennyire álszentek, hogy a légszennyezettségi  adatok elérhetők az interneten. Aki tudja, hol kell keresni, most mondja el!

Huszár Gábor megígéri, hogy ezt a szünetben el fogják mondani, de itt ezzel ne húzzák az időt!

Szavaznak, és elfogadják az első napirendi pontot azzal a kiegészítéssel, hogy például készüljön tájékoztató a helyi adókról, a behajthatóságáról és egy új helyi adó bevezetését vizsgálják meg.

15: 35 Szép a költségvetés

Ezt követően az idei költségvetést vitatják meg. Elsőként a Pénzügyi, Városüzemeltetési és Jogi Bizottság tesz javaslatokat, ezt Kardosné Kovács Márta (Fidesz-KDNP)ismerteti: lesz parkoló- és útfejlesztés, játszótér, lakásokat újítanak fel, lesz vis maior önrész is. A zeneiskola födémét is megerősítik, valamint oktatási intézményeket is felújítanak. Elmondja, közel 3,3 milliárd forint a bevétel, ennyi a kiadás is, hiány természetesen nincs. Mindezt az erős pénzügyi kontroll biztosítja, stabil lesz az idei működés.

Az Eszközkezelő Önkormányzati Bizottság, valamint az Önkormányzati Erőforrások és Külkapcsolatok Bizottság is támogatta a javaslatot.  Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) elnök elmondja, hogy az oktatási, nevelési intézmények problémáit is orvosolni tudják, rövid időn belül teljesítik. Az egészségügy, a kulturális és szociális ágazat igényeit is kielégíteni az idei költségvetés.

Csendesné Kóbor Ildikó könyvvizsgáló is megteszi az észrevételeit, szerinte szép a költségvetés. Ez az, amit a stabilitási törvény alkotói megálmodtak. Nincs működési és forráshiány tervezve. Nem látni olyan hitelfelvételt, mely több évre eladósítaná a város. Minden olyan mellékletet tartalmaz, melyet előír a törvény. Javasolja elfogadásra a költségvetést!

Huszár Gábor egy gondolatatot közbevet: tegnap este a jegyző olvasta fel az örvendetes hírt, hogy a vis maior alapból 41 millió érkezik. Emiatt idén többet tudnak útfelújításokra költeni. Erről hivatalos értesítés még nem érkezett, ezért a mostani alapszámokkal fogadják el a költségvetést. A pénzügyi bizottság ülésén belső átalakítás is történt, ennek eredményeként 34 millió forintból újulhatnának meg az oktatási intézmények. Novemberben bekérték még az igényeket, ez 35 millió forintra jött ki. Örvendetes, hogy egymillió forint híján ki tudják elégíteni az igényeket.

Szalainé Kiss Edina (független) is az oktatási intézmények felújítását hozza fel. Szeretne kéthavonta tájékoztatást arról, hogyan állnak a felújítások. Kéri, hogy képezzenek egy idegenforgalmi alapot, mert sok minden nem eldöntött még ezzel kapcsolatban. Most ne nevesítsék ezeket, mert a döntések majd márciusban történnek meg.

Huszár Gábor erre reagálva elmondja, hogy ezeket a bizottsági üléseken kellett volna felhozni, mert akkor még be tudják építeni. Most erre kevés lehetőséget lát. A számok nem változnak, az átcsoportosításokat a negyedévi módosításnál úgyis meg fogják tenni.  A mostani módosítást nem javasolja a polgármester.

Virányi Balázs (független) osztja a könyvvizsgáló aggodalmait. Az ingatlan-eladási terveket rizikósnak tartja, főleg, hogy emelni akarják a tervezett összegeket a bevételi oldalon. Ezt két-három hónap múlva is megtehetik. Ezt most 20 millióval megemelni nem biztonságos, főleg úgy, hogy ezt az oktatási intézmények felújításához adják hozzá. Annak alapja enélkül 14 millió forint lenne.

A polgármester nem ódzkodik az emeléstől. Ha májusban látják, hogy nem megy, akkor ki tudják venni az intézmény-felújítási csomagból a 20 millió forintot. Akkora látszik már, hogy az ipari parki telkeket el tudják-e adni. Bizakodva nézünk a jövőbe –zárja a polgármester.

A képviselők az útfelújításokról, vis maior keretről, svájci frank ingadozásáról kérdeznek. A polgármester hangsúlyozza, hogy minden ár- és belvíz, esőzés által sújtott területet beletettek a vis maior keretbe. Az, hogy most 41 millió forintot kapnak, nagyon jónak számít.

Szavaznak az egyéni indítványokról, javaslatokról, kiegészítésekről, majd az egészről. Végül elfogadják az idei költségvetést.

16:05  Nem köthető diplomához a tudás

Ezt követően rátérnek a beszámolóra a Pannon Kapu Kulturális Egyesület 2014. évi tevékenységére, valamint a tájékoztatóra az egyesület 2015. évi munkatervéről.

Szalainé Kiss Edina (független) nem fogadta el a bizottsági ülésen az előterjesztést, mivel nem volt minden információ birtokában. Most már igen. Elmondja, korrekt a tavalyi évi beszámoló, kisebb hibák azonban vannak benne. Hat egyszerűnek tűnő kérdést küldött az elnöknek, de választ nem kapott, csak 14 mellékletet, melyből neki kellet kibogarásznia. A további kérdéseire nem kapott választ. Levonja a konzekvenciát, hogy nagy volt a mozgás a munkaszervezetben. Felmerül a kérdés, miért is mentek el a dolgozók. Kiemeli, hogy Károly Andrea például nem közös megegyezéssel távozott, hanem felmondott. Szerinte meg kell követelni, hogy olyan kulturális közalkalmazottak dolgozzanak, akik megfelelő szakmai képesítéssel rendelkezzenek. Szerinte a vezetőnek legalább felsőfokú szakképesítéssel és ötéves szakmai gyakorlattal kellene rendelkeznie. Sőt közművelődési intézményvezetői gyakorlattal is rendelkeznie kellene! Azt is el kellene dönteni, hogy mi a neve a vezetőnek: Kiss Éva vagy a férjezett neve, mert néha így, néha úgy szerepel.  Hozzáfűzi, nem támogatja a beszámolót.

Huszár Gábor nem lát nagy problémát. Két figyelemfelhívás volt, például a névhasználat. A polgármester szerint az, hogy a kulturális közalkalmazott felvételére térjen ki az önkormányzattal kötött együttműködési megállapodás, az teljesen normális. Januárban még volt felsőfokú szakképesítéssel rendelkező dolgozó, februárban már nem.

Virányi Balázs (független) elmondja, szakirányú szakképesítéssel rendelkező dolgozót nem egyszerű találni. De azonnal meg kell tenni az intézkedéseket ez ügyben!

Dr. Sütő Ferenc (független) szerint nem azoknak, akiket felvesznek a munkaszervezetbe, hanem azoknak, akik ott vannak, illetve, aki az élén áll, az ő vonatkozásukban teljesüljenek a törvényi előírások!

Huszár Gábor szerint nem köthető diplomához a tudás. Nem minden diplomás való vezetőnek! Az egyesület vezetőjét nem kell emiatt leváltani. Más dolog, hogy bizonyos kérdésekben el kell beszélgetni a vezetővel. Szerinte ez a probléma könnyen megoldható.

Szalainé Kiss Edina (független) szerint nem ilyen egyszerű a helyzet. Amikor ő volt az egyesület elnöke, akkor négy olyan főállású alkalmazott volt, aki felsőfokú szakirányú képesítéssel rendelkezett. Egy civil szervezet vezetőjétől nem lehet elvárni, hogy megfelelő szakmai képesítéssel rendelkezzen. Amikor önkormányzati alkalmazottról van szó, akkor el lehet várni! Ő Károly Andreát jobban el tudná képzelni vezetői pozícióban.

Dr. Dancsecs Zsolt jegyző elmondja, nem volt rossz döntés létrehozni 10 éve az egyesületet. Jobb lett volna ezt a bizottsági ülésen megbeszélni! A megállapodással nincs gond a jegyző szerint. A munkaszervezetben megfelelő végzettségű emberekre van szükség, de az egyesület vezetőjének nem feltétlenül kell olyan végzettség.

Lábodi Gábor (Jobbik) szerint Károly Andreát nem szabadott volna elengedni!  Virányi Gábor felhívja a figyelmet arra, hogy nem a dolgozók szakképesítéséről beszélt. Kimondja, Károly Andrea volt megbízott vezető, de a megbízását nem hosszabbították meg.

A tavalyi évi beszámolót elfogadják, majd ismét Szalainé Kiss Edina szót kér. elmondja, hogy az együttműködési megállapodás módosult, mert engedett a szakmai kérdésekben. Azt kéri, hogy felsőfokú szakképesítéssel rendelkező emberek dolgozzanak.

Elfogadják, hogy ilyen szakképesítésű embereket keressenek az egyesületbe!

A polgármester rövid szünetet rendel el.

16:40 Conchita Wurstot nem fogadja el

Fél öt előtt pár perccel folytatódik a testületi ülés a közművelődési koncepció felülvizsgálatával. A polgármester elmondja, hogy nem akarják átírni a törvényi rendelkezéseket. Az európai kultúra iránt kell elsősorban elkötelezettnek lenni, nem csorbítva ezzel senkinek semmilyen jogát. Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) szerint ragaszkodjanak az európai kultúrához és vallásokhoz. Virányi Balázs (független) szerint akkor elkötelezettek mindenki mellett, ha senki mellett nem köteleződnek el.

Dr. Dancsecs Zsolt jegyző szerint nincs különösebb akadálya, hogy beleírják a koncepcióba, hogy különös tekintettel az európai keresztény valláskultúra figyelembevételével.

Lábodi Gábor (Jobbik) szerint inkább a magyar értékeket hangsúlyozzák benne.

Huszár Gábor úgy fogalmaz, hogy szem előtt kell tartani az európai kultúrát és keresztény értékrendet. Ezt mindenki a saját lelkiismerete szerint állítja be magának. Erről szavaznak.  Négy igen, kettő nemmel és kettő tartózkodással patthelyzet alakul ki, így tovább kell tárgyalni. Szalainé Kiss Edina (független) azt javasolja, hogy tegye fel külön a képviselői indítványt és a javaslatot. Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) rettentően szomorú, hogy kérdés, hogy az európai történelem talaján kell-e állnunk. Lábodi Gábor (Jobbik) szerint az a gond, hogy nem fogalmazták meg, hogy mi az európai kultúra. Ha az Eurovíziós Dalfesztivál és Conchita Wurst, akkor azt nem tudja elfogadni.

Újabb ötlet merül fel, hogy azzal egészítsék ki, hogy különös tekintettel a tradicionális nemzeti értékekre. Ezt elfogadják és a koncepciót is.

16:55 A zaklatók ellen is intézkedtek

Elfogadják a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum 2015. évi munkatervét és a TDM beszámolóját is. A költségvetési tervére is rábólintanak úgy, hogy még nem tudják, mi lesz a látogatóközpont sorsa. Erre majd visszatérnek, de négymillió forint támogatást terveznek.

A képviselők Huszár Gábor polgármester 2015. évi szabadságolási ütemtervét is jóváhagyják. A polgármester szerint komolytalan, hogy ilyenkor meg tudja mondani, mikor is megy szabadságra. Ennek ellenére arra kéri a többieket, hogy fogadják el.

Aggály merül fel a Széll Kálmán portrészobor felajánlásával kapcsolatban.  Felveszik a kapcsolatot a művésszel, mert az ÁFA kérdését tisztázni kell. Amennyiben ÁFA-befizetési kötelezettség terhelné az önkormányzatot, akkor a következő testületi ülésen erről beszélni kell. Elfogadják.

Utána az egyes külföldi állampolgárok Szentgotthárdon tartózkodásának helyzetéről beszélnek. Javasolják a gépjármű-adó bevezetését az itt tartózkodó külföldiek számára is. Szalainé Kiss Edina (független) közterületen gyűjtött tapasztalataira nem tér ki, de kéri: ha bárkit, bármilyen atrocitás ér, a hivatalhoz vagy a rendőrséghez forduljon. Huszár Gábor elmondja, csak annak van nyoma, ami hivatalosan beérkezik. A szóbeszéd olyan, mintha meg sem történt volna. Jelezni kell azokat a problémákat, amik vannak! Lábodi Gábor (Jobbik) köszönetet mond az előterjesztéshez. Több mint három éve témafelelősnek érzi magát ebben az ügyben. Szerinte, ha ez megvalósul, akkor megoldódnak a problémák.

Szavaznak a képviselők, több fő irányt jelölnek ki. Többek között azt, hogy felkérik a körmendi rendőr-kapitányság vezetőjét, hogy a közbiztonság javítása érdekében fokozzák a közterületi jelenlétet. Kérik a rendőrkapitányt, hogy a megfelelő szervek bevonásával tartsanak ellenőrzéseket! Arra kérik az oktatási intézmények vezetőit, hogy jelentsék a súlyosabb eseteket! Arra kérik a lakókat, hogy a város utcáin leszólító idegenekkel ne álljanak szóba, tőlük ne vásároljanak, ezeket mind jelentsék! Szervezzék meg a közterületeken való zaklatásról szóló szórólap kiadását, eljuttatását a helyiekhez!

17:10 Mint disznó a kukoricát, összerágja és apró darabokra morzsolja

Elfogadják a konferenciarendezést és a város településrendezési eszközeinek felülvizsgálatát. Ismét egy megyei, országos szintű verseny jön a városba, itt rendezik meg a Két Tusa Diákolimpia megyei döntőjét március végén a fürdőben és a Várkertben. Elfogadják, hogy pályázatot nyújtanak be az Európa a polgárokért testvérvárosi programra.

Szóba kerül a Szentgotthárd térségi közösségi közlekedés fejlesztése projekt, a vasúti betonaljak elszállítása. A polgármester hangsúlyozza, a projektet semmi nem veszélyezteti. Dömötör Sándor (független) csak úgy fogadja el, hogy a betonaljakat nem darabolják fel. Hozzák el és tegyék félre valahova! Huszár Gábor elmondja, amikor először meghallotta, hogy ezeket összezúzzák, ideges lett. Ugyanezen a véleményen volt. Rá kellett döbbennie, hogy nincs igaza. Van az a technika és gépi berendezés, mely ezeket a betonaljakat, mint disznó a kukoricát, összerágja és apró darabokra morzsolja! Rendkívül jó minőségű útalap képződik belőle. Kiemeli, jobb parkolót vagy utat tudnak így csinálni belőle és olcsóbb is. Dömötör Sándor (független) szerint bonyolultabb lesz a szállítása, ha összetörik. Ha ezen nyernek, akkor egy láda pezsgőt ígér a polgármesternek. Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) sok ilyen utat látott már az országban, azt ajánlja, hogy hirdessék meg és adják ezeket el. A polgármester szerint jó üzleti szemmel nézi a képviselő, de mivel ingyen kapják meg az 1400 darab betonaljat, nem adhatják el. Nem is rakhatják le, csak összezúzott állapotban. Ahol most vannak ezek a betonaljak, ott buszpályaudvar épül, onnan el kell vinni mindenképpen.

Virányi Balázs (független) szerint is ebből kell az utat megcsinálni, mert ez az érdekük. Zúzalékból drágább lenne az út felújítása. Elfogadják a hasznosítást.

17:35 Szentgotthárdnak gáz kell!

A képviselők elé kerül egy javaslat csoportos beszerzési eljárás lebonyolításról földgáz energia beszerzésére. Lábodi Gábor utánanézett és az interneten azt olvasta, hogy két offshore cég áll a vállalat mögött. Kijelenti, hogy a város energetikai megtakarításainak jelentős része külföldön köt majd ki egy adóparadicsomban. Nem érti, hogy egy offshore hátterű céggel hogyan köthetnek együttműködést.

Virányi Balázs (független) szerint a legjobb céggel kötnek szerződést, nem érdekli, hogy kik állnak a háttérben. Minél olcsóbban tudják beszerezni, annál jobb. Lehetetlen találni olyan céget, aki ilyen áron tudja adni a földgázt. Több önkormányzattal is szerződtek már, így nagy tételben olcsóbban adják az energiát.

A polgármester is megingott, a jegyzőtől kért tanácsot. Dr. Dancsecs Zsolt elmondja, hogy offshore cégekkel nem köthetnek szerződést a törvény alapján. De arra, hogy a háttérben ki áll, arra nem vonatkozik a törvény. Ha tőlük olcsóbban lehet a gázt beszerezni, akkor velük ajánlatos szerződni. Minden kifizetés útját úgysem tudják követni. Nincs értelme ezt nézni, azt kell átgondolni, hogy belemennek-e a kedvező feltétekbe vagy nem.

Virány Balázs (független) hangsúlyozza, nincs kapcsolata offshore cégekkel. Ha drágább lesz, akkor a lakosságnak kell majd megfizetnie. Az ő érdekük az, hogy olcsóbb legyen.

Huszár Gábor kérdése, hogy mennyire szorítja az idő őket a beszerzés elindítására. Virányi Balázs (független) válaszol: sürgős. „Az orosz gázt meg lehet venni agyonadóztatva és kevéssé agyonadóztatva, olcsóbban. A végén mindenképp a vevő fizet majd.”

Ennek jogi tilalmi része nincs, ezért szavaznak, mert Szentgotthárdnak gáz kell! Hat igennel és két tartózkodással elfogadják.

18:15 Utak újulhatnak meg

Módosítják a tavalyi költségvetési rendeletet, majd előterjesztés kerül a képviselők elé az új szociális rendelet megalkotásáról. Elfogadják. Önkormányzati tulajdonú utak burkolati felújításáról úgy döntenek, hogy a két utat kiemelve a maradék pénzt a vis maiorból kimaradó utakra fordítják majd. Ha lesz pluszbevétel, akkor ez az összeg növekedhet is. Dömötör Sándor (független) szerint szép a táblázat, mindössze az a nehéz, hogy a felsorolt utcáknál lévő összegek a 238 millió forintot is meghaladják. Azt javasolja, hogy a Tompa Mihály utcát és a Zsidai utcát vegyék bele a felújítandók közé. Úgy számol, hogy a számok nem fedik egymást egészében. A polgármester azt kéri, hogy támogassa a Tompa Mihály és a Váci Mihály utca felújítását, s jövőre bent lesz a Zsidai utca is. A polgármester szerint járhatatlan a Váci Mihály utca, mindenképpen meg kell csináltatni. Végül elfogadják az előterjesztést.

Ingatlanvásárlási kérelem érkezett az önkormányzathoz, nem javasolják a terület eladását, mivel a vallási turizmus fejlesztési esetén tudnák hasznosítani. Eldöntik, hogy nem értékesíti az önkormányzat.

Beszámoló következik az önkormányzati tulajdonú bérlakásokban lakók lakbér és közös költség, valamint vízdíj hátralékáról. Huszár Gábor ismerteti, hogy időközben volt egy tárgyalás, a Vasivíz szakembereivel egyeztetve az előre fizető órák látszanak megoldásnak a vízdíjhátralékok kiegyenlítésénél. Elfogadják a javaslatot. Ezen kívül üzlethelyiségek bérleti díját vizsgálják felül és módosítanak egy kérelmet.

Az Őr-Nyék Hagyományőrző és Harcművészeti Alapítvánnyal kötnek megállapodást. Pályázatot adnának be lovarda építésére vonatkozva. A polgármester kéri, hogy támogassák az együttműködést.  Szalainé Kiss Edina (független) kérdésére Lábodi Gábor (Jobbik) elmondja, hogy a régi szennyvíztelep helyén lenne egy mobil lovarda, sátras megoldással. A megyei közgyűléshez nyújtanának be pályázatot, ott pedig úgy tűnik, hogy hallgató fülekre találna a kérés.

III. Béla iskola idén ünnepli a szakképzés 125 éves jubileumát, ezt 400 ezer forinttal támogatja a város a működési céltartalék terhére.

A nyílt ülés végén több kérés is elhangzik. Dömötör Sándor (független) elmondja, arra panaszkodnak, hogy az Arany János iskola mögött nem égnek a villanyoszlopok égői. Dr. Sütő Ferenc (független) is kéréseket közvetít. Az egyik, hogy megoldást várnak a harangláb melletti hársfa kivágása ügyében, illetve kérték, hogy a városrészen található játékok műszaki felülvizsgálatát végezzék el. Szalainé Kiss Edina (független) elmondja, megígérték, hogy a rábafüzesi bekötőút hídkorlátját lefestik és prizmákat helyeznek el. Eddig nem történt meg.  Dr. Haragh László (Fidesz-KDNP) azt tolmácsolja, hogy a Dózsa György utcában is a közvilágításra panaszkodnak, minden második lámpáról levették a világító testet. Kiderül, ezt korábban takarékossági okokból tették meg szerte Szentgotthárdon, nemcsak ebben az utcában.

Mivel az ülés elején elfogadták, hogy zárt ajtók mögött tárgyalnak a SZET Szentgotthárdi Kft. átvilágításáról, a Gotthárd- Therm Kft. kérelméről, illetve A Szentgotthárdért Közalapítvány kuratóriumi tagságáról.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!