Szentgotthárd

2015.05.19. 09:48

Nem húznak le több bőrt a szentgotthárdi vállalkozásokról - Elvetették az építményadó ötletét

A legutóbbi testületi ülésen szóba került az építményadó bevezetésének lehetősége. Csak a parlagon hagyott telkekre vetette volna ki az önkormányzat, ám ezt a jogszabályok nem tették lehetővé. Vita kerekedett belőle, ám végül leszavazták az új adó bevezetését.

Bajdó Bettina

Az építményadó a helyi adókról szóló törvényben szabályozott adófajta. A kereteket tehát a törvény szigorúan meghatározza: nem lehet akármit ezen adó tárgykörébe bevonni, csak olyan vagyontárgyakat, amelyeket a törvény meghatároz. Így nem lehet csak a parlagon heverő területekre kivetni. Ha bevezetnék, az mindenkit érintene. A tervezet szerint az építményadó alanyai elsősorban a vállalkozások lettek volna, a magánszemélyek adóztatását egyelőre nem gondolták aktuálisnak. A vállalkozások jelenleg fizetnek iparűzési adót, telekadót, és ezt bővítették volna ki még az építményadóval.

Huszár Gábor polgármester azt tanácsolta, hogy mivel az eredeti elképzelések nem válhatnak valóra, ezért ne szavazzák meg a rendeletet. Nem lehet, hogy csak azokat az ingatlanokat érintse a rendelet, amelyeket nem használnak. Másként látta ezt Virányi Balázs (független) képviselő. Szerinte ennek a városnak bevételekre is szüksége van. Az eszközkezelő önkormányzati bizottságuk támogatta a javaslat megvizsgálását. Úgy fogalmazott: azt kell megnézni, hogy egyáltalán mennyi bevételük származna ebből. Arra kérte a többieket, hogy ne vessék el a javaslatot! Lábodi Gábor (Jobbik) viszont erre reagálva azt mondta, hogy a vállalkozások már most is kétféle adót fizetnek, szerinte több bőrt már nem kellene lehúzni róluk. Ezt a nézetet osztotta a legtöbb képviselő. Szalainé Kiss Edina (független) egyetértett azzal, hogy bevételekre van szükség. De a tendencia az, hogy a vállalkozások inkább átviszik máshová a telephelyüket, hogy ne kelljen iparűzési adót fizetniük. Ha most újabb adót vetnek ki rájuk, elképzelhető, hogy ez történne Szentgotthárdon is. Éppen ezért nem támogathatják ezt a rendeletet.

Az i-re a pontot a polgármester tette fel. Azt mondta, hogy ne adjanak felesleges munkát a hivatalnak. Egyértelmű, hogy nem akarják a jól működő vállalkozókat pluszadóterhekkel sújtani. A nem tisztességes szándékkal itt levő területek tulajdonosait akarták volna megadóztatni, ám ezt külön nem lehet. Végül megszavazták, hogy nem lesz ilyen adó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!