Szentgotthárd

2014.07.24. 09:33

Sok újdonsággal készülnek az idei történelmi napokra

Szentgotthárd – Idén ünneplik az 1664-ben, a város határában lezajlott szentgotthárdi csata 350. évfordulóját. Megőrizve a korábbi évek hagyományait, de kiegészülve különleges, rendhagyó programokkal július 31. és augusztus 3. között a Szentgotthárdi Történelmi Napok rendezvénysorozattal ünnepli a város e jeles évfordulót.

Bajdó Bettina

Mint ahogy azt a városlakók és az ide látogatók megszokhatták, kulturális és hagyományőrző programok, népművészeti vásár, mesterségek utcája, történelmi élőképek, jelmezes felvonulás, csatafutás, koncert és a szentgotthárdi csata felelevenítése várja majd az érdeklődőket az ünnepi hétvégén. A 350. évforduló alkalmából azonban számos új elemet is beemelt a város a programok közé.

Az ünnepi programok csütörtökön a szentgotthárdi csatáról szóló kiállítás megnyitójával kezdődnek, ennek során átadják azt a háromdimenziós, digitális terepasztalt is, amely a csata eseményeit interaktív módon jeleníti meg a rendezvénysorozat teljes ideje alatt. A kiállítást követően Rilke & Pászthory művét mutatják be „Ének Rilke Kristóf zászlós szerelméről és haláláról" címmel, Várady Mária színművész és Szilasi Alex zongoraművész előadásában, Szőke István rendezésében.

Fotó: Bajdó Bettina

Pénteken délután fél háromkor hintós kikiáltóval folytatódnak a programok, délután ötkor kezdődik a jelmezes felvonulás. Az idén egészen Mogersdorfig menetelő jelmezes felvonuláshoz csatlakoznak a csatában részt vett nemzetek képviselői (németek, franciák, szlovének, törökök), akik szombaton egy rövid műsor során be is mutatkoznak majd a várkerti színpadon, hasonlóan az Egerből és Szigetvárról érkező fellépőkkel. Izgalmas produkciót ígér a Törökországból érkező zenekar. Jordán Tamás, Trokán Péter és Kiss Mari színművészek, a Sebő Zenekar, valamint a Weöres Sándor Színház művészeinek közreműködésével valósul meg egy minden szempontból különleges és egyedülálló gálaműsor. Ezt követően 22 óra 30 perckor felvonulnak a csapatok, bemutatják a szentgotthárdi csata mozzanatait.

Lehetőség lesz visszavágóra is a „Gasztrocsata" során, ugyanis a helyi belvárosi éttermek – kiegészülve az adott országból érkező szakáccsal – a Történelmi Napok ideje alatt egy-egy, a csatában részt vett nemzet specialitásaival várják majd a vendégeket.

Vasárnap 11 órakor zenés ébresztővel indulnak a programok, a nemzetközi fúvószenekari találkozó ünnepélyes megnyitója lesz a barokk templom előtti téren. Délután gyermekfoglalkozások, történelmi íjászverseny is várja az érdeklődőket. A programok Fenyő Miklós élő koncertjével záródnak vasárnap este a várkerti színpadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!