Szentgotthárd

2015.03.24. 10:24

Szálláscsinálók: a szentgotthárdi önkormányzat segít az Opelnek

Szentgotthárd - A márciusi testületi ülésen ismét a képviselők elé került a munkavállalói bérlakások kialakításának kérdése. Döntöttek: segítenek az Opel dolgozóinak elszállásolásában, ehhez a volt határőr laktanyát is átalakítják.

Bajdó Bettina

Szentgotthárdon problémát jelent a megfelelő munkaerő hiánya, illetve a messzebbről érkező munkavállalók nem találnak szállást. Az Opel Szentgotthárd Kft.-től érkezett is kérés arra vonatkozóan, hogy körülbelül 100 dolgozó részére szeretnének apartmanokat bérelni. Az Opel vagy kétfős, vagy négyfős szállásokat keres, olyanokat, melyekhez szinte komplett szervizszolgáltatás tartozik. Kifejezetten jelezték, hogy a távolabbi településrészeken nem érdekli őket a lehetőség.

A helyi adottságokat és lehetőségeket megvizsgálva az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok tekintetében három lehetőség adódik lakásépítésre, illetve átalakításra. Egyrészt üres telkeket építhetnének be társasházakkal. A József Attila utcában két ilyen beépítetlen ingatlan is van az önkormányzat tulajdonában. Másrészt a kethelyi, volt határőr laktanyában lakásokat alakítanának ki és azok egy részét átmenetileg átengednék a munkások elszállásolására. A laktanyára felmérési tervet készíttettek. Az előzetes durva becslés szerint, ha saját ingatlanon építtetnek társasházat, annak bekerülési költsége körülbelül 200 ezer forint/négyzetméter, az átalakítás laktanya esetében körülbelül 120 ezer forint/négyzetméter lenne. A laktanyában első körben 20, 2x2 fő elhelyezésre alkalmas 40-50 négyzetméteres lakást alakítanának ki két hálószobával és egy konyhával , fürdőszobával.

Az Opel Szentgotthárd Kft. képviselői egyébként azt a konstrukciót szeretnék, ahol ők a munkásszállás biztosítását, mint szolgáltatást megrendelik – a vállalkozás, amelyik ezt a tevékenységet folytatja pedig ezt az igényt kiszolgálja, a szolgáltatást nyújtja és teljesíti az általuk elvárt feltételeket, melyekért az Opel kft. fizet. Ebből az következik, hogy Szentgotthárdon érdemes erre egy új ágazatot kialakítani a SZET Szentgotthárdi Kft.-nél. A kft.-től már becslést is kértek a 20 lakás működtetése vonatkozóan: a szervizszolgáltatás díja apartmanonként 80 ezer, a rezsiköltség 18 ezer 700 forint lenne (fűtési költség és közös villany nélkül). Az apartmanok havi költsége 100-120 ezer forint lenne, amihez hozzáadódik a bérleti díj, ami döntés kérdése. Ha havi 100 ezer forintot vesznek alapul, akkor az ingatlanokért a munkáltatónak havi 200–220 ezer forintot kellene fizetnie. Természetesen ezek a számok egyelőre csak felvetések.

Felmerült még egy lehetőség is: az önkormányzat magántulajdonú lakásokat bérel. Ehhez tárgyalásokat kell kezdeményezni olyan szentgotthárdiakkal, akik kiadó lakással, házzal rendelkeznek.

A volt határőr laktanyának egyelőre az első és második emeletét alakítanák át. Fotó: VN-archív

Lábodi Gábor (Jobbik) arról érdeklődött, hogy kiküldték-e a leveleket a szállásadóknak, akik most a várost megszálló idegeneknek adnak ki szállást. Így két problémától egy csapásra szabadulnának meg. Huszár Gábor polgármester erre reagálva elmondta, hogy nincsenek Szentgotthárdot megszálló idegenek. A leveleket még nem küldték ki, de folyamatban vannak. Dömötör Sándor (független) arról érdeklődött, hogy a laktanyában mely szinten alakítanának ki lakásokat. Kiderült, egyelőre az első és második emeletet vennék igénybe.

Szalainé Kiss Edina (független) megkérdezte, hogy egy helyi motelt nem tudnának-e ebbe bevonni. A polgármester szerint ez a motel már most tele van. A képviselő még egy javaslatot tett, hogy hozzanak létre egy adatbázist, ahová begyűjtenék a kiadható albérletek listáját. Ez is folyamatban van már.

Végül döntöttek: a vállalkozások segítségére sietnek és a munkások elszállásolásához szükséges, a munkaadókkal egyeztetett paraméterekkel rendelkező lakások munkásszállásként való hasznosítását vállalják. Felhasználják ehhez a város gazdaságfejlesztése érdekében 2015. évre elkülönített keretet is. Továbbá a határőr laktanyát is átalakítják.

A migránsok legnagyobb része koszovói és albán, de sok a román is

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!