Szentgotthárd

2016.06.26. 16:17

Vaníliás füstben ültek majdnem ötvenen - Így jubilált a Szentgotthárdi Pipa Klub

Szentgotthárd – A párás meleg idő nem kedvezett a dohány égésének, de így is volt, aki két és fél órán át égette a dohányát a Magyar Lassúsági Pipaszívó Bajnokság második fordulójában. Horvátországból és Ausztriából is jöttek pipázni Alsószölnökre.

Bakos Ágnes

– A kopogással azt jelezték, hogy egy versenyző elbúcsúzott a versenytől, a pipája kialudt, illetve a parázs eltűnt a pipájából – magyarázta a termet rengető kopogtatást Kiss Zsolt, a Szentgotthárdi Pipa Klub elnöke. Vaníliás füstfelhő édesítette a levegőt a 49 versenyző körül szombat délután Alsószölnökön. A versenyből a „nagyok” közül is többen hamar kiestek: a páratartalom magas volt, nedves kézzel morzsolták a dohányt, márpedig ez nem kedvez a pipadohány égésének. – A versenyző pipájából szálló füstöt figyeli a bíró, ha nincs füst, kiesett, de becsületesek versenyzők, még nem volt olyan, hogy valaki húzta volna az időt – mondta el Kiss Zsolt, aki maga is nevező volt, aztán negyedóra után szállt ki a füstből, utána csak házigazdaként figyelte a lelkes füstölőket és büszkén számolt be a megmérettetésről.

– Végül jöttek Budapest, Debrecen, Dombóvár és Szigetvár pipaklubjaiból, és nemzetközi lett a verseny, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek – sorolta a nevezéseket.

Egy óránál tovább tudta égetni a dohányát az egyik horvát versenyző: prof. dr. Armin Skrobo Zágrábból érkezett és egy óra öt percen át tudta beosztani a három gramm dohányt. A legjobb osztrák pipás Roland Hohenauer volt, aki 56 perc húsz másodpercen át volt versenyben. Nem vallottak szégyent a házigazdák sem: kilencedik lett a Szentgotthárdi Pipa Klub legjobbja, Németh Zoltán, azzal, hogy majdnem egy és negyed órán át égette a dohányt a sztenderd, versenyszabványos pipájában. A győztes Verhás Tamás lett, a budapesti Aranyfüst pipaklub tagja, aki kettő és fél órán át szívta a versenyre kiosztott dohánymennyiséget. A legjobb női versenyző Debrecenből érkezett: Pócsi Mária, egy óra és 42 perces idejével összetettben a harmadik helyen végzett a 49 pipás között.

– Huszár Gábor, Szentgotthárd város polgármester is támogatta a rendezvényt, mint eseményt és nem csak elviekben, hanem ajándékokkal is – emelte ki Kiss Zsolt. Hozzátette: – Köszönöm mindenkinek, akik felajánlásaikkal segítették a rendezvény sikerét.

Beszélt még arról is, hogy helyi értéknek nyilvánították az ország másik felében a debreceni cseréppipát – miközben a dohányosok mindenhonnan ki vannak tiltva. Kiss Zsolt szerint, ezt a helyzetet jó lenne „rendbe tenni”, tisztázni, hiszen egy, a szentgotthárdihoz hasonló esemény kiemelt turisztikai program, nem csak verseny.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!