Szentgotthárd

2015.07.31. 18:22

Vízi csatára készül a sereg - A hétvégén tart a török idők megidézése a Rába partján

Szentgotthárd – Bejárták a várost a hagyományőrzők: a török és a magyar sereg is felkészült, hogy újra megvívják a 351 évvel ezelőtt zajlott szentgotthárdi csatát.

Bakos Ágnes

– Ahogy eddig, úgy idén sem hagyja nyerni a keresztény sereg a törököket – szögezte le Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, aki maga is autentikus ruhát öltött a felvonulásra.

Végigtülkölték Szentgotthárdot péntek este az Őr-nyék Hagyományőrző csapat tagjai: Dallos László, Farkas Máté és Both András (Fotó: Szendi Péter)

A Szentgotthárdi Történelmi Napok egyik fénypontja a jelmezes felvonulás, amit idén is a szentgotthárdi fúvósok vezettek péntek este – természetesen hangos zenével. A helyi hastáncos lánykák is beálltak a felvonulók közé és persze a törökök is vonultak: a Gölbasi Vitézei Egyesület tagjai Tatáról érkeztek.

Óriási sikert arattak Szentgotthárd utcáin a Fekete Sereg tagjai, bár egy-egy hangos és meglepő pisztolylövést nem csak taps, de gyereksírás is kísért. Kevésbé volt ijesztő az Őr-Nyék Hagyományőrző Egyesület tülkölő triója, sokszor megálltak, és megmutatták tudományukat a felvonulás alatt.

A jelmezes felvonulás élén Lang Szabina, a Pannonkapu Kulturális Egyesület munkatársa, Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere, Markus Günther, Walldürn polgármestere és felesége, Marion Günther (Fotó: Szendi Péter)

Sokan voltak kíváncsiak a népes menetre: családok, baráti társaságok csoportosultak a gotthárdi utcákon és várták, aztán fotózták a vidám és néha ijesztő jelmezeseket.

Ahogy évek óta, úgy idén is hívtak és vártak Szentgotthárdra külföldi vendégeket: a németországi Walldürn és a szlovéniai Izola is képviselteti magát a történelmi napokon.

Az Őr-Nyék Hagyományőrzőket Pécsi Luca vezette keresztül Szentgotthárdon a pénteki csata-előkészület alkalmával (lent). (Fotó: Szendi Péter)

Könyv- és filmbemutató is kapcsolódott az idei történelmi napokhoz – emlékeztetett Huszár Gábor polgármester. Pénteken került a közönség elé az „1664 – A Szentgotthárdi csata” című kiadvány és animációs film, ami a tavalyi kerek csataévforduló alapján készült.

Gasztrocsata is zajlik a hétvégén: a szentgotthárdi összecsapásban részt vett nemzetek ételeit készítik el a helyi éttermek.

Sporttal is emlékeznek a csatára: idén is lesz Szentgotthárdi Csata emlékfutás. Több távon, több korosztályban mérethetik meg magukat.

Tizenharmadik éve emlékeznek a szentgotthárdi csatára, és a jövőben is ápolják a történelmi emléket – hangsúlyozta Huszár Gábor. A polgármester azt kérte a látogatóktól, hogy vigyék messzire a történelmi program jó hírét, és hívjanak minél több barátot, ismerőst Szentgotthárdra, akár az ország másik feléből.

– A jó idő is hagyomány már a Szentgotthárdi Történelmi Napokon, idén is reménykedünk a hagyomány ápolásában – mondta el köszöntőjében a polgármester. Szombatra mozgalmas forgatagot ígérnek a szervezők: íjászokat, kulturális programokat, történelmi élőképeket jurtával, tábortűzzel, korhű fegyverzettel és öltözékekkel. A hagyományos magyar ételek mellett békésen elfér majd a török kávé – vagyis, folytatódik az időutazás. Szombat este játsszák le a csatát: a Rábához várják az érdeklődőket este fél tíztől. Látványos harc lesz, amit a folyó hídjáról érdemes nyomon követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!