Szentgotthárd

2014.08.27. 17:15

XIX. Országos Főépítészeti Konferencia Szentgotthárdon

Szentgotthárd - Ma adják át a főépítészi életműdíjat, valamint az Év Főépítésze-díjat a Település természet ember címmel Szentgotthárdon megrendezett XIX. Országos Főépítészi Konferencián, ahol nagy szerepet kap a fenntarthatóság, az energiahatékonyság és az innováció.

Ölbei Lívia

Önkormányzati és állami főépítészek, építésüggyel foglalkozó szakemberek vesznek részt az 1996 óta évente megrendezett Országos Főépítészi Konferencián, amelynek minden alkalommal más település ad helyet. Tavaly Nagykőrösön vitatták meg aktuális gondjaikat, adtak számot eredményeikről, tették föl legégetőbb kérdéseiket a főépítészek, az idén Szentgotthárd kapta meg a konferencia rendezésének jogát, szoros együttműködésben az Országos Főépítészi Kollégiummal. Az esemény társrendezői: a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Magyar Építész Kamara. Dr. Gábor László, a szentgotthárdi önkormányzat kistérségi vezetője érdeklődésünkre elmondta: a szentgotthárdi önkormányzat évek óta készül arra, hogy házigazdája legyen ennek a rangos és fontos eseménynek, az idei konferencia címében fölvetett problémakör Település természet ember több vonatkozásban elevenen érinti a várost, amely örömmel ad számot a konferencia vendégeinek eredményeiről.

Huszár Gábor polgármester, Rostás László, Miskolc főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítész Kollégium elnöke (Fotó: Szendi Péter)

A tavalyi nagykőrösi főépítész-konferencia az Illeszkedés címet kapta, mottója így szólt: Ember a Házban, Ház a Városban, Város a Világban, Világ a Mindenségben, Mindenség az Emberben. A szentgotthárdi konferencia címében, témaválasztásaiban szervesen illeszkedik a 2013-ban megfogalmazott gondolathoz, mottója Hamvas Bélától való: A föld hatása a bőség, az ember hatása a rend.

A konferencia tegnap Huszár Gábor polgármester valamint a szakmai szervezetek képviselői köszöntőjével kezdődött meg a szentgotthárdi színházban, ahol két szlovániai város, Lendva és Ptuj főépítésze is megjelent. A szponzori előadások után őrségi kirándulást tettek a vendégek: Velemér, Pityerszer, Szalafő, Magyarszombatfa, Őriszentpéter építészeti szemmel is sok csemegét kínál; nem beszélve a nem csak építészeknek való szalafői pálinkáról vagy a vasi dödölléről mondjuk vadpörkölttel.

A mai plenáris ülésen elsőként ismét Huszár Gábor polgármester kap szót: Hogyan lettünk energiaváros? címmel tart előadást. Aztán szó esik egyebek mellett a kistelepüléseken gazdaságosan hasznosítható megújuló energiahordozókról, a környezettudatos tervezés távlatairól, az EU szerepéről az energia-hatékonyságot növelő programok megvalósításában. A vendégek természetesen Szentgotthárd építészeti szépségeivel is megismerkednek, holnap pedig Güssingben (Ausztria) a patinás vár mellett a biofűtőmű és a napkollektor-telep is számot tart az érdeklődésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!