A szerkesztő ajánlja

2017.02.18. 19:06

Ami a csövön kifér - Nem engedünka 48-ból...

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után kezdődtek azok a szerveződések, melyek tagjai nem nyugodtak bele a regnáló hatalom további működésébe és megalkották a maguk szlogenjét: nem engedünk a ’48-ból.

Turbók Attila

Évekkel később ez a szólás nagyban veszített erejéből, hogy aztán MUK (márciusban újra kezdjük) címen legújabb kori forradalmunkat sirassuk hasonló eredménnyel. Nem minősíteni szeretném a jóérzésű hazafiak jelszavait, erre a történészeket kérném meg, mert ők sajnos mindkét eset maradéktalan feldolgozásával adósok. Inkább a magyar néplélek egy nem kevésbé szép tulajdonságára hívnám fel a figyelmet: az örök optimizmust kísérő örök lustaságra, vagy nevezhetnénk akár felelőtlenségnek is. Mert szép dolog a forradalmi hevület, de tiszavirág-életű a fellobbanás, és az amúgy sem minden esetben szép célokért már tenni nem nagyon akaródzik. Mert ez utóbbi bizony munkát kér. Patópál módjára hamvukba holnak nagyívű elképzeléseink, inkább koccintunk hőseinkre és képüket eltesszük a sublódba, mert még meglátja valaki, hogy elkötelezettek is tudnánk lenni.Nehogy azt higgye valaki, hogy nem aktuálpolitizálást folytatok éppen, csak ne keverjék össze a pártpolitikával.

Igazi, össznépi semmire elköteleződés zajlik itt már ezer éve, csak manapság az okát sem tudom. Nincsenek idegen tankok, legfeljebb idegen elvek. Azok viszont nem lőnek vissza. Legfeljebb visszaélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!