Szőce

2015.08.01. 12:51

V. Németh Zsolt: Hét év alatt 3 ezer milliárd forintot fordít az állam környezet- és természetvédelemre

Szőce - „A magyar reformok működnek, a gazdaság növekszik, az ország gyarapszik” – V. Németh Zsolt államtitkár szerint soha nem látott fejlesztések történtek a természetvédelem területén az elmúlt évben.

Lisztmayer Zsófia

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár szombaton Szőcén tartott sajtótájékoztatót. Elmondása szerint soha nem látott fejlesztések történtek a természetvédelem területén az elmúlt esztendőben. Összesen 38 milliárd forintot költött az állam a nemzeti parkok fejlesztésére, amelynek során barlangok újultak meg, tanösvények épültek ki, és erdei iskolák korszerűsödtek.

– A magyar reformok működnek, a gazdaság növekszik, az ország gyarapszik. És ez igaz a környezet-, és természetvédelem területére is. Egy OECD-felmérés szerint Magyarország a GDP, illetve a közkiadások tekintetében többet költ környezet- és természetvédelemre, mint a környezettudatosság szempontjából méltán híres Ausztria vagy Németország. A magyar kormány elkötelezett az ország természeti örökségének védelme mellett. Ezért jelentős összeget szánt fejlesztésekre az elmúlt időszakban – mondta el V. Németh Zsolt.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az elmúlt időszakban történt fejlesztések egy jelentős részében élőhely-rehabilitációra került sor. Ha ugyanis meg szeretnénk őrizni a vadon élő állat- és növényvilág sokszínűségét, akkor elsősorban az élőhelyeikre kell figyelmet fordítanunk. Ennek a beruházás-sorozatnak a révén 120 ezer hektáros területen javult a környezeti állapot. Jelentős, kisebb-nagyobb fejlesztések voltak a látogatóközpontok területén is. Az egyik fejlesztés Szőcén történt a Lápok Házánál, amely a lápok különleges világát mutatják be. A nagyobb beruházások között V. Németh Zsolt megemlítette a Tapolcai-tavasbarlang megnyitását és a nemrégiben átadott, Ormánságban elkészült Ős-Dráva Látogatóközpontot.

– A nemzeti parkok látogatottsága is dinamikusan nőtt az elmúlt időszakban. A Bükki Nemzeti Parkban például 25 százalékos növekedés figyelhető meg a fejlesztések révén a látogatók számában – tette hozzá.

Fotó: Unger Tamás

Megtudtuk, hogy az elkövetkező időszakban 46 milliárd forintot szán az állam a nemzeti parkok fejlesztésére. A forrásból 15 milliárd forintot a látogatóközpontok fejlesztésére költenek majd. Az államtitkár ennek kapcsán megemlítette a Balaton-felvidéki Kis-Balaton Látogatóközpontot, a Duna-Ipoly Nemzeti Parknál a dömösi Dunakanyar Látogatóközpontot, reményei szerint pedig elkészülhet a Salföldi Major Bemutatóhely is. Továbbá egy jelentős fejlesztés révén egy új vízi turisztikai bázis is kiépülhet a Fertő-tavon. A fejlesztések egy másik jelentős részét az állattartó telepek korszerűsítésére, építésére szánják. V. Német Zsolt szerint ugyanis fontos a természetközeli gazdálkodás, amelyről mások is példát vehetnek. A korszerűsítések utolsó nagy része a természetvédelmi őrszolgálat fejlesztésére fordítják. A természetvédelem össztársadalmi és összpolitikai ügy az államtitkár szerint, ezért a 46 milliárd forinton kívül egyebek között az energiahatékonyságra és a génmegőrzésre is forrást különített el az állam.

– Ezeket összegezve az elkövetkező hét esztendőre a 3 ezer milliárdot is meghaladja az a forrás, amely a környezet- és természetvédelem ügyét szolgálja – tette hozzá V. Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!