Szombathely

2014.08.22. 12:31

15. Savaria Történelmi Karnevál - péntek (folyamatosan frissítve)

Szombathely – Pénteken folytatódott a Savaria Történelmi Karnevál.

Farkas Eszter

10:00 - Templomnyitó szertartás

Ma délelőtt egy templomnyitó szertartás keretében megnyitotta kapuit az Iseum a karneválozó közönség előtt. Minden érdeklődőt várnak szeretettel.

13:18 - Megnyílt a toborzópont a karneválon

Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője péntek délelőtt 10 órakor a római legiosok seregszemléjén járt a Történelmi Témaparkban. Ezt követően nyitotta meg az Aréna út 8. szám alatti a Magyar Honvédség Toborzópontját, majd "A Savaria laktanya végnapjai" című fotókiállítást. A Benkő Sándor fotóművész fényképeiből válogatott fotókiállítás a Katonatörténeti kiállítás keretében tekinthető meg. A megnyitó után fellépett a Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

 

16:07 - Megnyitotta kapuit a Zsidó Udvar és Bazár

Ma délután nyitotta meg kapuit a Zsidó Udvar és Bazár, vagyis a Curia Iudaica. A zsidó kultúra számos szegmensével ismerkedhet meg mélyrehatóbban a karneváli látogató, ha tiszteletét teszi a Karnevál idején a volt ortodox iskola udvarán. Előadások a zsidó hitéletről, ünnepekről és hagyományokról, irodalmi barangolás Radnóti Miklós költészetében, jazz és klezmer zene, gasztronómiai bemutató – ez mind szerepel a helyszín kínálatában. Zsidó bazár, vendéglátás és fényfestés teszi teljessé a gazdag programot.

Ma 18 órakor lesz a Borok Utcája színpadán az idei borverseny eredményhirdetése. Mint arról már korábban beszámoltunk, egy 2012-es villányi kékfrankos lett a Savaria Történelmi Karnevál bora. Nem volt könnyű dolga az idén a borbíráknak, hiszen  minden eddiginél több, összesen 84 bort neveztek a versenyre.

Az idei karnevál legjobb száraz fehérbora egy 2011-es, dűlőszelektált tokaji furmint lett, a legjobb vörösbornak egy 2011-es villányi cabernet franc-t választottak, a legjobb rozé egy villányi rozé cuvée, a legjobb pezsgő egy nagyradai rozé pezsgő lett. A Savaria karnevál legjobb édes boráért járó címnek pedig egy tokaji borászat örülhet, amelynek 2008-as, 5 puttonyos aszúja bizonyult a legfinomabbnak.

18:34 Jelentjük a Borok Utcájából! Épp zajlik a borverseny díjátadója.

18:54 Kezdődik a felvonulás 

Perceken belül kezdődik a felvonulás. Azok akik a Bürü utca, a Kiskar es a Thoköly utcák találkozásánál található parkolóban álltak meg kénytelenek lesznek megnézni a felvonulókat. Néhány kocsi mögé ugyanis úgy álltak be mások, hogy nem lehet kijönni a parkolóból.

19:48 - Értékelte az első két napot a karneváligazgató

Az elmúlt két napban szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk. Reméljük ez így is marad. Így értékelt Szommer Ildikó, karneváligazgató.

– Az elmúlt két napban semmilyen rendkívüli esemény nem történt, minden színpadunk tökéletesen működik. A Borok Utcájában az árusok már arról számoltak be, hogy a tavalyinál nagyobb forgalmat bonyolítottak le. Elmondhatjuk azt is, hogy az idén először elfogytak a lelátói  jegyek a pénteki felvonulásra, a szombatira pedig már három nappal ezelőtt. Ilyen még eddig nem volt. Ez bizonyítja, hogy a mobillelátós rendszer jól működik. Nem csak a karnevál jubilál az idei évben, több születésnapost is köszönthetünk. Ilyen például a 20 éves Collegium Gladiatorium, amely Európa legnagyobb létszámú gladiátor csapata, vagy a 15 éves Magna Cum Laude zenekar. Érdekesség az is, hogy az idén igyekeztünk egy kicsit a cirkusz világára ráhangolódni – értékelte az elmúlt két napot  Szommer Ildikó.

20:39 - Megtelt a Sörtér

A felvonulás után, fél kilencre megtelt a Sörtér,  ahol hazai házi, kézműves és finomabbnál finomabb cseh sörök mellett beszélgethettek a karneválozók.

 

A Karneválon már  hangol  a Gringo Star! Este 9 - kor kezdès! A Geszti Pèterrel kèszült interjúnkat holnap olvashatják (Fotó: Kovács Ágnes)

Kapcsolódó cikk:

15. Savaria Történelmi Karnevál (csütörtök)

Népszerű a Vas Népe karneváli standja

Lehet jelentkezni katonának

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!