Szombathely

2013.08.09. 17:13

Kiállítás a 100 éve Magyarországon is működő szaléziakról

Veszprém és Budapest után péntek óta Szombathelyen, az Egyházmegyei Levéltárban tekinthető meg a szaléziak 100 évét bemutató kiállítás.

Némethy Mária

A jezsuiták után a világ második legnagyobb szerzetesrendjét, a szaléziakét 1859-ben egy torinói áldozópap, Don Bosco alapította a szegény sorsú árva, félárva fiatalok nevelésére, hogy életük szeretettel, hittel, vidámsággal és értelemmel töltődjön meg. Csernoch János esztergomi érsek, Magyarország prímása 1913 őszén felajánlotta a szalézi rendnek az Esztergomhoz közeli péliföldkereszti kegyhelyet, ott telepedtek meg nálunk az első szaléziak.

Ma 132 országban több mint 15 és félezer szalézi szerzetes munkálkodik nap mint nap a fiatalok életének örömtelivé tételéért. Pénteken róluk szóló kiállítást nyitott meg az Egyházmegyei Levéltárban dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, a centenáriumi ünnepségsorozat egyik védnöke.

Köszöntőt dr. Veres András megyés püspök és Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök mondott. Mindannyian kihangsúlyozták: Szombathelyen is nagyon szép munkát végeztek letelepedésük óta a szaléziak.

Mire számíthat, aki szeptember 30-áig megtekinti a kiállítást? Múltba nézésre, a XX. század keresztmetszetére. Nemcsak a rend történetével, a boldoggá avatás előtt álló, mindössze 39 évet élt Sándor István szalézi vértanú életével ismerkedhet meg, de láthat néhány tárgyat Mindszenty József hagyatékából is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!