Szombathely

2014.01.14. 16:40

Megvan a Szentlélek patika bútorzata

Nem tűnt el a volt Szentlélek patika berendezése, de a helyiség képe megváltozott. Az örökségvédelemnek nincs kifogása.

Kupi Györgyi

Tavalyelőtt adta el Szombathely önkormányzata a Szentlélek gyógyszertár által bérelt Fő téri üzlethelyiséget. Ennek előzménye volt, hogy a bérlő a megváltozott gazdasági és egészségügyi környezet miatt nem tudta tovább fenntartani itt az üzletet, és kisebb hely is elég lett volna neki. (A leválasztásba nem ment bele a közgyűlés.)

A szerződést 2009-ben felmondták. A 365 négyzetméteres és nem éppen szerencsés elrendezésű helyiség bérletbe adásába beletört a város bicskája, így az ingatlant eladták az Invest Eastern Europe Kft.-nek. (A cégnek Fő téren több ingatlana van, legutóbb a Művészetek háza épületét vásárolták meg), a helyiséget jelenleg tőlük bérli egy vállalkozás, amely gipszöntvények, rozetták, képkeretek és egyéb berendezési és dísztárgyak árusításával foglalkozik.

Amikor a bérlő cég vezetőjétől engedélyt kértünk az üzlethelyiség fotózására, megjegyezte, hogy kaptak hideget, meleget a szombathelyi polgároktól, akik kifogásolták, hogy a patika védett bútorzatát átrendezték. Lapunkhoz olyan észrevétel érkezett korábban, hogy el is tűnt a bútorzat egy része. (Korábban erre is volt kísérlet, ugyanis a patika officina terének védett berendezése – szekrények, állványzat, táraasztal, pénztárasztal, táramérleg – a patikacég üzlettársának a tulajdonában állt, aki el is akarta szállítani a bérleti szerződés felmondásakor, erre azonban a Kulturális Örökségvédelmi hivatal nem adott engedélyt).

A döntés indokolása szerint a Szentlélek patika berendezése kettős védelem – a Fő tér 9. szám alatti lakóház műemléki védelem, a berendezés maga pedig egyedi védelem – alatt áll, és a műemlékeket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani. A lakosság közérdekű bejelentést tett a Vas Megyei Kormányhivatal Szombathelyi Járási Hivatalának Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalánál arról, hogy a Fő téri Szentlélek patika védett berendezését a tulajdonos elmozdította. Erről lapunkat is tájékoztatta egy olvasónk.

Az ügyben megkerestük, Hajdú István hivatalvezetőt, akitől olyan választ kaptunk, amely megnyugtató lehet a város kulturális örökségét szemmel tartó és azért aggódó polgárainak.

Hajdú István a Vas Népét arról tájékoztatta, hogy a közérdekű bejelentés után helyszíni szemlét tartottak, és értesítették a Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft., amely a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központnak adta át az ügyet, amelynek Műtárgyfelügyeleti Irodája műtárgyfelügyelőt küldött a bejelentés helyszíni kivizsgálására.

A helyszíni szemle megállapította, hogy a gyógyszertár egykori a táraasztalának (a patikamérleg helye) áthelyezése a gyógyszertár egykori vényező helyiségében nem járt olyan beavatkozással, amely a védett iparművészeti emlék állapotában érdemi és visszafordíthatatlan változást okozott volna.

A táraasztal korábbi helyén a gyógyszertár egykori officina helyiségében sem volt a járószinthez rögzítve. Jelenlegi elhelyezése a kulturális örökségvédelmi előírásoknak megfelel, és az is, hogy jelenlegi funkciója és elhelyezése lehetővé azt, hogy a vásárlók, érdeklődők megtekinthessék.

A hatósági állásfoglalás leírja azt is, hogy a nem rögzített (ingó) berendezési tárgyak épületen belüli áthelyezéséhez nem szükséges a hivataluk engedélye.

A berendezés tehát megvan, ám az igaz, ám az enteriőr alaposan megváltozott, gyógyszerek helyett angyalkák foglalják el a polcokat, De a patika sem patika már, egy egészen más üzlet kapott helyet a belvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!