Szombathely

2014.02.28. 14:30

Emlékezzünk a mindennapok hőseire

Szombathely - Az Egy ország a Duna mentén című országos vándorkiállítással és elismerések átadásával emlékeztek meg a polgári védelem világnapjáról pénteken.

Nagy Ildikó

– A mai nap ünnep. Ünnep azért, mert megemlékezünk olyan emberekről, hivatásosokról és önkéntesekről egyaránt, akik minden körülmények között – legyen az árvíz, szélvihar vagy tűzeset – tették és teszik a dolgukat, olykor saját testi épségük kockáztatásával is. Emlékezzünk a mindennapok hőseire – mondta a városházán tartott ünnepségen dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Beszédében kitért arra is, hogy a jelentősen átalakított katasztrófavédelmi rendszer jól vizsgázott.

– A polgári védelem területén a legszembetűnőbb változás, hogy olyan új fogalmak jelentek meg, mint önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek, önkéntes mentőszervezetek, járásonként a katasztrófavédelmi megbízott vagy a veszélyeztetett településeken a közbiztonsági referens. Az igazgató hangsúlyozta, hogy egy jól működő védelmi rendszer a társadalmi felelősségre is épül, és az elmúlt év veszélyhelyzetei – főleg a dunai árvíz – megmutatták az emberek önszerveződő, önvédelmi képességét.

– A passzív egyén helyett megjelent a felelős és cselekvő polgár, aki felelősségét felismerve szövetséget köt másokkal, saját lakókörnyezete és az ország védelme érdekében – tette hozzá.

Az összefogás erejéről is szólt ünnepi beszédében dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, igazgató. Fotó: Horváth Csaba

Az ünnepségen bejelentették, hogy a polgári védelem világnapja alkalmából a lakosság védelme érdekében végzett kiemelkedő munkájuk elismeréséül dr. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyat adományozott Gombásné Nardai Ibolyának, a Körmendi Járási Hivatal vezetőjének és Vinczéné Kenedli Csillának, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatójának. Ezt követően megyei elismeréseket adtak át.

A városháza földszintjén látható az, a tavalyi dunai árvízi védekezés pillanatait meg-örökítő fotókból álló országos vándorkiállítás, amelyet Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója ajánlott a jelenlévők figyelmébe. A Duna másik arca címmel meghirdetett országos rajzpályázatra beérkezett legjobb alkotások is részei a vándorkiállításnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!