Szombathely

2014.02.19. 11:35

Nyolcmilliárdba kerülhet az államnak a Szent Márton Év

Szombathely - Szent Márton születésének 1700. évfordulója világesemény. A kormány nyolcmilliárdot adhat.

Még van két év, de mint Puskás Tivadar polgármester fogalmazott, időben el kell kezdeni a szervezést, hogy méltóképp tudjunk ünnepelni.

Az előkészületek egyszerre és szoros együttműködésben zajlanak egyházi és civil-világi vonalon. A közgyűlési határozat már megszületett a Szent Márton Programiroda létrehozásáról. Ezt Szommer Ildikó vezeti. Ő a jelen időszak egyik legfontosabb feladatául azt jelölte meg, hogy elérjék, Szombathelyt úgy emlegessék, hogy „Szent Márton városa".

A marketinggépezet már idén beindul, kiállításokkal, vetélkedőkkel. Jövőre imázsfilmeket és Szent Márton-os ajándéktárgyakat is elérhetővé szeretnének tenni.

2016-ban már tényleg minden Szent Mártonról szól, fesztivállal, zenei és színházi ősbemutatóval, és a cél az, hogy a kultusz ápolása 2017-ben és azután is folytatódjék.

A Szent Márton Év legnagyobb eseménye a pápalátogatás lehet. Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: Ferenc pápa akceptálta az Áder János köztársasági elnöktől kapott meghívást, azaz „bekerült a vatikáni ügymenetbe a gondolat".

Az egyházfő legvalószínűbben 2016 júliusában érkezhet, a pápai szentmisének három lehetséges helyszíne van: a repülőtér, a 11-es huszárlaktanya, illetve az Emlékmű alatti domb.

A kormányzati terv a pápalátogatással és az évfordulóval kapcsolatosan a Szent Márton Terv címet viseli, amelyet Hende Csaba koordinál. Egy előterjesztést már benyújtott, de ez még csak javaslat, nincs elfogadva.

Eszerint a teljes költségterv nyolcmilliárd forint, és a következő főbb elemeket tartalmazza: a püspöki palota II. világháborúban lebombázott szárnyának újjáépítése, látogatóközpont kialakítása, a székesegyház Madonna-kápolnájának felújítása, az északi torony lépcsőjének visszaépítése és kilátó kialakítása, az Eölbey-ház felújítása, a Smidt Múzeum homlokzatának és tetőszerkezetének rekonstrukciója, a Romkert felújítása, a római amfiteátrum újjáépítése Szent István parknál, a Savaria Múzeum felújítása és környékének fejlesztése, állandó Szent Márton kiállítás, az egykori Hattyúház rekonstrukciója, a Szent Márton templom és környéke rendezésére, beleértve közterületek rehabilitációját, megszüntetve a parkolót, és egy új, Szent Mártont ábrázoló lovasszobor felállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!