Szombathely

2014.05.02. 17:45

Állandó kiállítás nyílt a Sala Terrenában

Szombathely - Állandó várostörténeti kiállítás nyílt pénteken „A városok köveibe belevésődnek a történelem nagy pillanatai - Ahol a kövek beszélnek” címmel a Sala Terrenában.

Merklin Tímea

– Pontosan 230 éve annak, hogy Szily püspök archeológiai múzeumot, kőtárat létesített püspöki palotája földszintjén 1784-ben. Ezzel nemcsak a megye és a város első kiállítóhelyét hozta létre, hanem az ország első múzeumát is. Addig ilyen jellegű nyilvános kiállítóhely nem létezett Magyarországon – mondta Sipos Katalin, a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár gyűjteményvezetője. – Olyan gyűjteményt rendeztetett be itt, amely megőrzi (azóta is), illetve rekonstruálja az ókeresztény és római kori emlékeket, az akkori környezetet, vagyis egyesíti: a történelmet, a vallást, a művészetet, a korabeli természetet, valamint az ember alkotta építészetet. Üzenet ez, s egyben jelkép is. A ma üzenete a holnapnak, és a ma emlékezete a tegnapoknak.

1908-ban, a városi múzeum (a mai Savaria Múzeum) megnyitása előtt, az addig itt kiállított kőemlékeket átszállították az új múzeum kőtárába, hogy ott együtt mutassák be a római kor emlékeit. A kövek áthelyezésének itteni következménye pedig az lett, hogy az üres Sala Terrenát be-, majd lezárták. A háborús évek, később a politikai viszonyok sem tették lehetővé az egyházi múzeum megnyitását. A bezártsággal együtt elkerülhetetlen volt a freskók fertőzése és pusztulása. Több évtizeden keresztül „mindenes" raktárnak használták.

Dr. Konkoly István megyés püspök karolta fel a Sala Terrena felújításának ügyét, 1990-ben nyílt meg ismét 4 visszahelyezett római kőtöredékkel, a felújított Dorffmaister falképeket és az új egyházmegyei múzeum gyűjteményét mutatta be. A jelenlegi megyés püspök, dr. Veres András hat évvel ezelőtt határozta el, hogy visszakéri a múzeumtól a többi kőtöredéket is. Próbáltak pályázati támogatást kérni 2010-2011-ben az NKA-tól, de nem kaptak. 1,5 millió forint kellett volna a megújuló tárlathoz. Most sikerült az eredeti állapot visszaállítása Csapláros Andreával, a Savaria Múzeum új igazgatójával való együttműködés révén, aki római koros régész, és az ügyet szintén fontosnak tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!