Szombathely

2014.05.25. 14:15

Arany az oladi Kincsvadászoknak

Szombathely - Tizenegy iskolából százharminc diák húsz produkciót mutatott be angol nyelven a SEK-en megrendezett drámafesztiválon.

Ölbei Lívia

Wagner Anikó tanárnő, a Nyugat-dunántúli Regionális Angoltanári Információs Központ vezetője – a fesztivál ötletgazdája – azt mondja, tizenkét éve azért indították útnak az angol drámafesztivált, hogy még nagyobb teret engedjenek annak a kreativitásnak, ami az általános és középiskolai angolórákon – a nyelvfejlesztésen túl, a nyelvfejlesztés részeként – egyébként is megmutatkozik. Aki idegen nyelvet tanul, az kultúrát is tanul, és a kultúra elsajátításához kommunikációs keretek szükségesek. Eleinte nyelvtanári konferenciák kísérőprogramjaként mutattak be a diákok jeleneteket, kis produkciókat, ebből nőtte ki magát évente megszervezett, várva várt programmá a drámafesztivál: a készülődés – amelynek lényege a közös munka – élményt és motivációt ad az angoltanuláshoz. A tapasztalatok szerint a színházasdit azok a gyerekek is élvezik, akiknek különben az angol nem a kedvencük – így aztán a nyelvhez is közelebb kerülnek. A befektetett tanári munka megtérül. A szervezők – Wagner Anikó mellett Riffel Katalin, a szombathelyi Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola angoltanára – arra is ügyelnek, hogy minden évben más helyszínen rendezzék meg a fesztivált. Szombathelyi intézmények mellett a megye több települése (például Bük, Körmend) befogadta már az eseményt. A fesztiválon elsősorban vasi diákok lépnek föl, de az idén is jött egy zalai csapat, a vonyarcvashegyi általános iskolából; a jó szakmai kapcsolatokra való tekintettel.

Vonyarci Micimackó, a legjobb rendezés. Tóth Eszter, Szakál Zsuzsi, Nagy Nati, Domcsek Marci, Csizy Gergő, Bedő Rebeka, Radó Rozi, Teichert Anncristin. Felkészítő tanár: Radóné Karácsonyi Enikő. Fotó: Horváth Csaba

A zsűriben az idén Nagy Cili színművész, rendező (WSSz), Juhos Erika nyelvtanár (az Oxford University Press nyugat-dunántúli képviselője), W. Farkas László nyelvtanár (és színjátszó), valamint Wagner Anikó foglalt helyet. Arany minősítést kapott az oladi iskola és a Nyitra utcai iskola közös produkciója, valamint a szintén szombathelyi Arany János Általános Iskola, a Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola és a csepregi általános iskola csapata. A zsűri a bronz, ezüst, arany minősítések mellé több különdíjat is kiosztott.

A drámafesztivál fődíját, a legjobb előadásnak járó vándorserleget ezúttal az Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola angolosai vihették haza, a „Treasure Hunt" (Kincsvadászat) című produkcióért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!