Szombathely

2015.10.27. 15:08

Már kevesebb a gyilkos galóca - Általában törzsökgomba, tyúkgomba érkezik a szombathelyi vásárcsarnok vizsgálóasztalára

Körkép – Nem kedvez az idei őszi időjárás a gombafélék szaporodásának. A tavalyi gombadömpinggel ellentétben jelenleg csekély a kínálat a piacon, és a gombaszakértőhöz is csak kisebb mennyiségű szedett termést hoznak bevizsgáltatni.

Folyamatosan jöttek a gombaszakértőhöz bevizsgáltatni a leszedett kalaposokat kedden délelőtt. Érkeztek gombák a zalai erdőkből is: Sümegi Rita párjával Nován talált méretes kalaposokat.

– A párom szedte a tuskógombát én pedig az őzlábat. Hogy mi készül belőle, azt még nem tudom, mert az a párom feladata lesz – mondta Sümegi Rita.

A tavalyihoz képest idén szegényesebb a felhozatal. Általában törzsökgomba, tyúkgomba érkezik a vizsgálóasztalra, de többször előkerül a kosarakból a mérgező sárguló csiperke is.

– Általában a tuskógomba mellett a kénvirággombát szokták leszedni, azt szelektálom, mert mérgező. Ettől függetlenül azt mondhatom, hogy a gyilkos galóca a hideg miatt kezd eltűnni, tehát előfordulása egyre csökken. Helyette a légyölő-, és a citromgalócával lehet még találkozni, tehát van választék a mérgező gombákból – tájékoztatott Kalauz József gombaszakértő, aki újfent felhívja a gombaszedők és fogyasztók figyelmét, hogy a bizonytalanság helyett egészségük érdekében válasszák a biztosat, és ellenőriztessék le a leszedett termést.

A hosszan tartó szárazság és a kevés csapadék nem kedvezett a gombák növekedésének. Ennek megfelelően nagy mennyiséget senki sem hoz a gombaszakértőhöz, és ugyanakkor a standokon is csak elvétve találkozhatunk őzlábgombával, csiperkével, laskagombával, amelyek kilónkénti ára 300 és 800 forint között mozog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!